Başkan Recep Tayyip Erdoğan, AFAD Başkanlığı’nda düzenlenen AFAD-DSİ Sel ve Taşkın Risk Azaltma Protokol Töreni’nde önemli bir adım attıklarını söyledi. AFAD envanterinde bulunan 111 iş makinesinin DSİ’nin kullanımına verilmesini kapsayan protokol, her iki kurumun etkinliğini artıracak. 31 iş makinasının devir teslimi gerçekleştirilirken, DSİ’deki ekskavatör sayısı 816’ya ulaştı. Karadeniz Bölgesi’ndeki 13 ilde risk azaltma faaliyetlerine hızla başlanıyor. Sel, taşkın ve heyelan afetlerinin önüne geçilmesi hedefleniyor. Tedbirler alınarak can ve mal kayıplarının en aza indirilmesi amaçlanıyor.
Erdoğan, sel ve taşkın riski yüksek bölgelerde yerli ve milli üretim olan ekskavatörlerin kullanıldığını belirtti. Karadeniz bölgelerinde risk azaltma çalışmalarına hızla başlanacak. Temizlik ve ıslah çalışmalarına hız verilerek gerekli önlemler alınacak. Depremler, seller, yangınlar gibi tabiat olaylarının önüne geçilemese de zararların en aza indirilmesi gerektiğini vurguladı. Erdoğan, tedbir alınmadığı için yaşanılan acı örnekleri verdi ve fütursuz eleştirilere değindi.
Erdoğan, coğrafi ve jeopolitik açıdan dikkate alınması gereken önlemlerin alındığını ifade etti. Türkiye’nin iklim krizinin etkilerini yoğun bir şekilde hissettiğini söyledi. 2023 senesinin en sıcak yıl olmasının yanı sıra, deprem, seller gibi afetlerle de mücadele ettiklerini belirtti. Afetlerle mücadelede devletin tüm kurumlarının seferber olduğunu söyledi. AFAD, DSİ, Kızılay gibi kurumlarla sıkı bir işbirliği içinde olduklarını ifade etti.
Başkan Erdoğan, 6 Şubat depremlerinin Türkiye için bir kırılma noktası olduğunu belirtti. Devletin afetlere karşı hazırlık noktasındaki eksiklerin giderilmesi gerektiğini söyledi. Kentsel dönüşüm çalışmalarının gerekliliğine değindi. Deprem, sel gibi afetlere karşı tedbirlerin alınmasının önemine vurgu yaptı. Tedbir alınmadığı takdirde yaşanacak acıların önüne geçilemeyeceğini belirtti.
Başkan Erdoğan, afet sonrası yapılan harcamaların maliyetinin daha fazla olduğunu söyledi. Kurumsal kapasitenin güçlendirilmesi gerektiğini belirtti. Deprem, sel gibi afetlerle mücadelede TEDAİS, DSİ gibi kurumların önemine değindi. Orman yangınlarından sel baskınlarına kadar tüm afetlerde devletin seferber olduğunu ifade etti. Can ve mal kayıplarının önlenmesi için tedbir alınması gerektiğini vurguladı.