AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Sivas Milletvekili Bayraktar, Sivas 4 Eylül Spor Salonu’nda düzenlenen AK Parti 8. Olağan İl Kongresi’nde önemli açıklamalarda bulundu. Konuşmasında, Türkiye’nin etrafındaki zorlukların altını çizen Bayraktar, yaşanan olayları “ateş çemberi” olarak tanımladı. Ülkenin güçlü bir duruş sergilemesi gerektiğini vurgulayarak, “Bunun için de AK Parti’nin çok güçlü olması, bir ve birlikte olması gerekiyor. Aramıza hiçbir ayrı gayrının girmemesi lazım” ifadelerini kullandı.
Bayraktar, enerji alanında yapılan çalışmalar hakkında detaylar verdi. “Hedefimiz, Kızılelmamız, Türkiye’yi enerjide bağımsız kılmaktır. Bu doğrultuda büyük bir azim ve kararlılıkla çalışmaya devam ediyoruz” dedi. Türkiye’nin günde 1 milyon varil petrole, 140 milyon metreküp doğal gaza ihtiyaç duyduğunu belirten Bayraktar, günlük 1 milyar kilovatsaat elektrik üretim hedefinin de altını çizdi.
Bakan Bayraktar, Türkiye’nin Mavi Vatan anlayışına dair bir perspektif de sundu. Türkiye’nin denizlerdeki araştırmalarını artırarak, Somali’nin derin denizlerinde petrol ve doğal gaz arayan bir ülke haline geldiğinin altını çizdi. “Ekim ayında Oruç Reis Sismik Araştırma Gemimizi Cumhurbaşkanımızla Somali’ye yolcu ettik. 20 gün içerisinde gemimiz Somali’ye ulaştı ve büyük bir heyecanla karşılandı” dedi. Bayraktar, Türkiye’nin Somali halkının yanında olduğunu, 2011 yılından sonra öncelikli olarak bu ülkeye sahip çıkan tek ülkenin Türkiye olduğunu vurguladı ve bu bağlamda “Oruç Reis gemisi, Türk tersanelerinde inşa edildi. Bizim çocuklarımız, Sivas’ın çocukları o gemide çalışıyor ve inşallah Somali’nin derin denizlerinde petrol arıyoruz” dedi.
2025 yılının yeni müjdeler yılı olmasını umduğunu dile getiren Bayraktar, “Mavi Vatan’da destan yazmaya devam edeceğiz” diyerek, bazı muhalefet temsilcilerinin Mavi Vatan’ı eleştirmelerine atıfta bulundu. “Onlara göre Mavi Vatan masal, bizler için ise Türk denizciliğinin destanı” dedi.
Nükleer enerji konusunda Türkiye’nin 70 yıllık bir hayalini gerçekleştirmek üzere önemli adımlar attığını belirtti. “Türkiye, nükleer enerji santraline sahip olma konusunda yıllardır çaba sarf ediyor ancak bu noktada gereken siyasi irade ve halk desteğiyle projeleri hayata geçirildiğini” ifade etti. 1950’lerden bu yana nükleer enerji projelerinin hayata geçirilmesi için birçok hükümetin çabaladığını ancak başarı sağlanamadığını, son yıllarda AK Parti iktidarının attığı adımların bu rüyayı gerçeğe dönüştürmeye başladığını vurguladı.
Bayraktar, muhalefetin nükleer enerji konusundaki eleştirilerine de değinerek, “Gelişmiş ülkeler nükleer enerjiye yöneliyor. Bir yıl önce 25 ülke, nükleer enerjiyi 2050 yılında mevcut kapasitesinin üç katına çıkartacaklarına dair bir deklarasyon imzaladı. Buna karşın muhalefet durumu anlamakta zorlanıyor” ifadelerini kullandı. Ayrıca, Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nde şu an 30 bin kişinin çalıştığını ve Türkiye’nin 2025 yılında bu santraldan elektrik üretmeye başlamayı hedeflediğini belirtti. Bu santral ile Türkiye’nin gelecekte ihtiyacının %10’unu nükleer enerjiden karşılayacağı ifade edildi.
Bayraktar ayrıca Türkiye’nin güneş ve rüzgar enerjisi üretimi konusundaki gelişmeleri de paylaştı. Türkiye’nin evlerde kullandığı enerjinin tamamını güneş ve rüzgar kaynaklarından üretir hale geldiğini vurguladı. “60 milyar kilovatsaat enerjiyi sadece rüzgar ve güneşten üretiyoruz” dedi.
Suriye konusuna da değinen Bayraktar, Türkiye’nin 2011 sonrası süreçte izlediği politikayı özetledi. “Türk hükümeti baş