1. Haberler
  2. Siyaset Haberleri
  3. Bayraktar: Maden ve Enerji Sektöründe Rekor Hedefi

Bayraktar: Maden ve Enerji Sektöründe Rekor Hedefi

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’nda Enerji ve Tabii Kaynaklar, Ulaştırma ve Altyapı ve Sağlık Bakanlıklarının bütçe görüşmelerine katılarak milletvekillerine sunum yaptı. Bayraktar, madencilik yatırımlarının yerel ekonomiye sağladığı katkının altını çizerek, “İstihdam oluşturur ve sosyal refahı artırır. Bugün madencilik sektörü olarak 155 bin emekçimizle büyük bir aileyiz.” ifadelerini kullandı. Ayrıca, madenlerin güvenilir ve sürdürülebilir bir şekilde işletilmesi için arama faaliyetlerinden üretim süreçlerine kadar çeşitli teknolojilerin kullanıldığını belirtti. 2024 yılı Kasım sonu itibarıyla yaptıkları denetim sayısının 8 bin 546’ya ulaştığını ve yıl sonunda bu sayının yaklaşık 9 bin olmasını hedeflediklerini açıkladı. Faaliyeti sona eren maden sahalarının rehabilitasyonu ve çevreye duyarlı madencilik anlayışları ile ilgili de önemli mesajlar verdi. Bu kapsamda 45 ilde 9 bin hektar rehabilitasyon alanına 21 milyon ağaç dikmeyi başardıklarını vurguladı. Bayraktar, madencilik sektörünün gayri safi yurtiçi hasıla içindeki yerinin 20 yıl içerisinde 65 milyar liradan 270 milyar liraya çıktığını, yıllık maden ihracatının ise 5.7 milyar dolara yükseldiğini belirtti.

Bayraktar, bor rezervleriyle ilgili katma değerli üretime odaklanarak, 2024 yılında %97’si ihracat olmak üzere 2.5 milyon ton bor ürünü satışından toplam 1.3 milyar dolarlık satış geliri elde etmeyi hedeflediklerini ifade etti. 2023 yılında kömür ve altın hariç toplam madencilik ithalatının yaklaşık 40 milyar dolara ulaştığını belirtirken, tedarik zinciri sorunları ve ticari yaptırımların maden ihtiyaçlarını kendi kaynaklarımızdan sağlama konusunu kritik hale getirdiğini açıkladı. Nijer’de sahip oldukları altın sahalarındaki üretim faaliyetlerine 2025’te başlamayı planladıklarını vurguladı. Nadir toprak elementleri konusunda Eskişehir Beylikova’da keşfettikleri rezervleri işleyerek ülkenin bu alanda önemli bir tedarikçi olabileceğinin altını çizdi.

Bakan Bayraktar, petrol ile ilgili olarak da, “En önemli ithalat kalemlerimizden biri olan petrolde zorlu coğrafyalarda üretim artırarak, Cumhuriyet tarihimizin en büyük petrol rezervini Şırnak Gabar’da keşfettik. Gabar’da üretimi artırmak için yürütülen arama çalışmalarında toplam 540 kilometre mesafe kat ettik.” dedi. Son bir yıl içerisinde burada ürettikleri petrolü 2.5 kat artırarak günlük 61 bin varile ulaştıklarını ve 2025 yılına kadar 145 yeni sondaj yapmayı hedeflediklerini ekledi. Bu bağlamda yurt içi ve yurt dışındaki toplam günlük üretimlerinde 160 bin varil üzerinde bir seviyeye ulaşmış olduklarını açıkladı.

Nükleer enerjinin arz güvenliği ve iklim hedefleri açısından önemine de değinen Bayraktar, Türkiye’nin 70 yıllık nükleer enerji hayalini Akkuyu Nükleer Güç Santrali projesi ile gerçekleştirdiklerini belirtti. Dünyada en büyük nükleer güç santral şantiyesinde dört nükleer reaktörün inşaatının aynı anda devam ettiğini, ilk ünitenin devreye alınmasının hedeflendiğini ifade etti. Akkuyu sahasında şu anda 30 bin üzerinde insanın çalıştığını, santral devreye alındığında 4 bin kişiye sürekli istihdam sağlanacağını açıkladı. Ayrıca, Sinop ve Trakya Nükleer Güç Santrali projeleri ve küçük modüler reaktörlere yönelik çalışmaların sürdüğünü ve nükleer enerji sektöründe uluslararası düzeyde yetkinlik kazanılması gerektiğini de sözlerine ekledi.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Bayraktar: Maden ve Enerji Sektöründe Rekor Hedefi
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İa Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin