1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Bayram Günlerinde Mesai Ücreti Nasıl Hesaplanır? İşte Detaylar!

Bayram Günlerinde Mesai Ücreti Nasıl Hesaplanır? İşte Detaylar!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bayram günlerinde mesaiye kalan çalışanlar ek ödeme alır. Bu durumda, bayramda fazla mesai yapmayı kabul eden işçilere, yaptıkları ek çalışmaya uygun olarak belirli bir ücret ödenmektedir. Örneğin, aylık 5.500 lira maaş alan bir işçinin günlük yevmiyesi 183 lira ise, bayramda çalıştığı her gün için işçiye 183 lira ek olarak ödenir. Dolayısıyla bayramda çalışılan gün başına 366 lira kazanılır. Eğer işçi bayram günü ayrıca fazla mesai yapmışsa, yani 7.5 saatten fazla çalışmışsa, her ek saat için %50 zamlı bir ödeme yapılır.

Öte yandan, basın sektöründe çalışanların bayramlarda aldıkları ücret farklılık göstermektedir. Gazetecilerin bayramlarda yaptıkları çalışmalar normal işçilere kıyasla farklı bir ücretlendirme sistemine tabi tutulmaktadır. Basın İş Kanunu’nda genel tatil ücreti tanımı olmadığı için gazetecilerin bayramlarda yaptıkları çalışmalar, tatil ücreti yerine fazla mesai olarak kabul edilir. Bu durumda, diğer işçiler bayram günlerinde tam yevmiye alırken, gazeteciler yarım yevmiye alır ve fazla mesai olarak değerlendirilir.

Örneğin, günlük 100 lira yevmiye alan bir işçi bayramda çalıştığında 200 lira kazanırken, gazeteci tam gün çalıştığında sadece 150 lira alır. Gazetecilerin fazla mesai ücreti ise saat başına belirlenmektedir. Bu durumda, gazeteciler bayram günlerinde ya da resmi tatillerde kaç saat çalıştıklarına bağlı olarak, o saatlerin ücretini yüzde 50 fazla alırlar.

Sonuç olarak, bayram günlerinde mesaiye kalan çalışanlar ek ödeme alır ve bu ödemeler farklı sektörlerde farklı şekillerde hesaplanır. Diğer işçilere göre gazetecilerin bayramlarda ve diğer resmi tatillerde aldıkları ödemeler, normal çalışma günlerindeki ücretlerinden farklılık gösterir. Ancak her durumda, çalışanların fazla mesailerinin ve mesai ücretlerinin düzenlenmesi belirli kurallara tabidir ve işverenlerin bu konuda kanunlara uygun davranmaları önemlidir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Bayram Günlerinde Mesai Ücreti Nasıl Hesaplanır? İşte Detaylar!
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İa Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin