1. Haberler
  2. Otomobil
  3. Bayram Öncesi İkinci El Araç Piyasası Nefes Aldı: İşte Son Durum!

Bayram Öncesi İkinci El Araç Piyasası Nefes Aldı: İşte Son Durum!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İkinci el araç piyasasındaki durgunluk devam ederken, yaklaşan bayram öncesi piyasadaki son durum derlenmiştir.

Son dönemde artan çip tedarik sorunları ve sıfır araçlardaki fahiş fiyatlar nedeniyle, ikinci el otomobil fiyatları da ciddi şekilde zamlanmıştı. Ticaret Bakanlığı’nın aldığı tedbirlerle fiyatlardaki yükseliş durdu ve satışlar hızlı bir şekilde artmaya başladı. Türkiye’de ikinci el çevrim içi binek ve hafif ticari araç pazarında satış sayısı, **şubat ayında 170 bin 457 adede** yükseldi.

Şubat ayında 2. el çevrim içi binek ve hafif ticari araç pazarında perakende fiyatların bir önceki aya göre ortalama yüzde 0,23, yıl başından itibaren ise **yüzde 0,17 arttığı** gözlendi. Indicata’nın ikinci el çevrim içi pazar raporuna göre, şubatta çevrim içi mecralarda **363 bin kurumsal ilan** yayınlandı ve bu ilanların **170 bin 457 adedi** satıldı.

Satışlar her ne kadar geçen yılın şubat ayına kıyasla artış gösterse de son haftalarda ikinci el oto piyasasında durgunluk yaşanıyor. Uzmanlar, kredi faizlerinin yüksek olması nedeniyle, yılın geri kalanında da hareketlilik beklemiyor. İkinci el oto fiyatlarının düştüğünü belirten sektör temsilcileri, satış durgunluğunun devam etmesi halinde fiyatların daha da aşağıya düşeceğini söylüyor.

İkinci elde en çok satılan modeller arasında **Fiat Egea** zirvede yer alıyor. İkinci el Egea, ortalama **600 bin – 800 bin TL** bandında satılıyor. İkinci el otomobil pazarında en çok satılan ikinci model **Honda Civic** ise **2023 model yılı** olarak **1 milyon 400 bin TL civarında** alıcı buluyor. **Renault Clio, Renault Megane ve Volkswagen Polo** ilk 5 sırayı tamamlıyor. Bu modellerin fiyatı ise **500 bin TL’den 900 bin TL’ye kadar** çıkabiliyor.

**2020 ve 2021 model** araçlar, ikinci elde en çok ilgi gören model yılları olurken, onları sırasıyla **2017, 2016 ve 2015 yıllarında üretilen** araçlar takip ediyor. Buna paralel olarak satılan araçların **yüzde 35’ini 40 bin kilometre, yüzde 88’sini 120 bin kilometre altı** araçlar oluşturuyor. Diğer yandan fiyat aralıklarına bakıldığında ise, **500 bin ile 1 milyon TL** arasındaki araçların satışları daha çok öne çıkıyor.

Türkiye’nin otomotiv tarihinde değerli izler bırakan ve ‘kuş serisi’ olarak bilinen “**Şahin, Doğan, Serçe, Kartal**” model araçlar, hala ikinci el piyasasında ilgi görse de fiyatlar yükselmeye devam ediyor. Bazı özel sürümlerinin fiyatı **600 bin TL’yi** bulabiliyor. Türkiye’de **en çok kullanılan otomobillerin** başında ise **Tofaş Şahin, Kartal ve Doğan modelleri** geliyor. Bu modellerle birlikte 820 bin 962 adet araç Türkiye yollarında en çok olan araç konumunda.

Sonuç olarak, ikinci el araç piyasasında yaşanan durgunluk son dönemde artan satışlarla biraz olsun hafiflemiş durumda olsa da, sektör temsilcileri kredi faizlerinin yüksekliği ve ekonomik belirsizlikler nedeniyle fiyatların daha da düşebileceğini öngörüyor. Aracını değiştirmeyi düşünenler içinse, **şubat ayı fiyatları** göz önünde bulundurularak alım satım yapmaları öneriliyor.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Bayram Öncesi İkinci El Araç Piyasası Nefes Aldı: İşte Son Durum!
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İa Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin