BEDAŞ ve İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) İş Birliği Protokolü
Boğaziçi Elektrik Dağıtım A.Ş. (BEDAŞ), Marmara Bölgesi’nde beklenen büyük depreme karşı enerji altyapısını güçlendirmek amacıyla İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) ile önemli bir iş birliği protokolüne imza attı. Bu protokol, İstanbul’un Avrupa Yakası’nın elektrik altyapısını güçlendirmek ve depreme hazırlıklı olmak adına hayata geçirildi.
Protokol çerçevesinde, BEDAŞ, ABE Teknoloji A.Ş. ve İTÜ’nün Marmara Aktif Fay Tehlike ve Risk Uygulama Araştırma Merkezi (MATAM) ile birlikte “MASS Haberleşme Protokolüne Uyumlu Deprem İvmeölçer Sensörü Geliştirilmesi Projesi” üzerinde çalışacak. Proje, Prof. Dr. Cenk Yaltırak liderliğinde gerçekleştirilecek. Gerçek zamanlı olarak toplanan ivmeölçer verileri, bilimsel analizlere tabi tutulacak ve bu sayede deprem risk haritaları çıkarılacak. Elde edilen veriler doğrultusunda gerekli güvenlik önlemleri alınacak.
Düzenlenen imza töreninde, İTÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan Mandal ile BEDAŞ Genel Müdürü Murat Yiğit ve çok sayıda davetli bir araya geldi. Törende konuşan Prof. Dr. Mandal, bu protokolün deprem araştırmalarında yenilikçi teknolojilerin kullanılması açısından Türkiye’de örnek teşkil edeceğini belirtti. Ayrıca, olası Marmara Depremi’ne karşı hazırlıklı olabilmek ve doğru verilerle tehlike ve risk analizleri yapabilmek için çalışacaklarını ifade etti.
Prof. Dr. Mandal, “İstanbul Teknik Üniversitesi olarak, bu tür ivmeölçerlerin kamu ve enerji kuruluşlarıyla geliştirilmesi ve yapay zekayla izlenen geniş bir ağı oluşturulmasının önemini vurguluyoruz. Bilim ve teknoloji temelli çözümler üretme noktasında BEDAŞ ile yürütülecek bu iş birliği için teşekkür ediyoruz,” dedi. Ayrıca, bu süreçte verinin önemine dikkat çekerek, doğru ve güvenilir bilgiye ulaşmanın toplumsal açıdan da kritik olduğunu vurguladı. İlk aşamada 50 adet ivmeölçer cihazı üretilmesi planlanırken, bu sayının İstanbul’da 1500’e, daha sonra da tüm Türkiye’ye yaygınlaştırılması hedefleniyor.
“Trafo Merkezlerinin Dayanıklılığı Belirlenecek”
BEDAŞ Genel Müdürü Murat Yiğit, protokolün önemine değinerek, dağıtım şirketlerinin envanterinde bulunan trafo ve dağıtım merkezleri hakkında bilgi sahibi olmanın büyük önem taşıdığını belirtti. “Mevcut şebeke altyapısının depreme karşı hasar riskini bilmek, yatırım planlarında zemin ve yapısal riskleri göz önünde bulundurmak gerekiyor” diyen Yiğit, “Olası bir deprem durumunda elektrik dağıtım altyapısının çökmesini engellemek için bu bilgiler kritik öneme sahip” şeklinde konuştu.
Yiğit, deprem ivmeölçer sensörleri yerleştirilmesiyle trafo merkezinin dayanıklılık durumu hakkında daha hızlı bilgi sahibi olmanın mümkün olacağını belirtti. Ayrıca, EPDK (Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu) ve projede emeği geçen İTÜ camiasına teşekkür etti.
Proje Kapsamında 50 Adet İvmeölçer Sensörü Geliştirilecek
Protokol kapsamında, yerli ve maliyet açısından verimli olan 50 adet MASS Haberleşme Protokolüne uyumlu ivmeölçer sensörü geliştirilecek. Bu sensörlerden elde edilen ivme verileri, yüksek işlem gücüne sahip süper bilgisayarlarla analiz edilerek deprem risk haritasına işlenerek risk sınıfları