1. Haberler
  2. Gündem Haberleri
  3. Biden ve Kişida QUAD Zirvesi İçin Delaware’de Buluştu

Biden ve Kişida QUAD Zirvesi İçin Delaware’de Buluştu

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

ABD Başkanı Biden ile Japonya Başbakanı Kişida, Çin’in Pasifik bölgesindeki yükselişine karşı oluşturulan Dörtlü Güvenlik Diyaloğu (QUAD) zirvesi kapsamında Biden’ın evinin bulunduğu Delaware eyaletinde ikili görüşme yaptı.

Beyaz Saray’dan yapılan açıklamaya göre, Biden ile Kişida, birçok ikili ve bölgesel konuyu masaya yatırdı ancak ağırlıklı olarak Hint-Pasifik bölgesinde güvenlik başlığını ele aldı. Çin’in Hint-Pasifik bölgesindeki etkinliklerine karşı işbirliğini sürdürme ve bölgede adil, serbest ve güvenli seyrüseferin sürdürülebilmesi için diğer müttefik ülkelerle birlikte çalışma mesajı verdi.

Ayrıca Biden, Kişida’ya Rusya-Ukrayna savaşında Kiev’e verdiği destek dolayısıyla teşekkür etti. Bugün ABD dışındaki diğer Quad ülkeleri olan Japonya, Hindistan ve Avustralya liderleriyle liderler zirvesinde bir araya gelecek.

Dörtlü Güvenlik Diyaloğu, ilk kez 2004’te Hint Okyanusu’ndaki deprem ve tsunami felaketinin ardından insani yardım sağlamak amacıyla geçici olarak bir araya gelen ABD, Avustralya, Hindistan ve Japonya’nın hayata geçirdiği bir oluşumdur. 2007 yılında resmileştirildi.

Avustralya’nın endişeleri nedeniyle dörtlü ortaklıktan çekilmesinin ardından 2008’de sona eren QUAD’ın 2017’de yeniden canlandırılmasına kadar olan süreçte 4 ülke arasında ikili ya da üçlü ilişkilerin geliştirilmesi devam etti. Eylül 2019’da QUAD’ın dışişleri bakanları düzeyindeki ilk toplantısı New York’ta yapıldı ve Beyaz Saray, Eylül 2021’de ilk kez yüz yüze Liderler Zirvesi’ne ev sahipliği yaptı.

Çin’e karşı bir ittifak olarak bilinen QUAD üyeleri, ekonomik, diplomatik ve askeri bağları ilerletmek için düzenli toplantılar düzenleyerek karşılıklı bilgi alışverişinde bulunuyor.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Biden ve Kişida QUAD Zirvesi İçin Delaware’de Buluştu
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İa Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin