İstanbul’da lise öğrencisi Helin Palandöken, 2017 yılında bir kişi tarafından pompalı av tüfeğiyle öldürüldü. Tüfeğin kargoyla eve ulaştığı ifade edilen olayın ardından bireysel silahlanma konuşulmaya başlandı. Palandöken’in ailesi bireysel silahlanmaya karşı bir kampanya başlattı ve Meclis’e bu konuda önerge sunuldu ancak reddedildi. Benzer olaylar yaşanmasına rağmen herhangi bir önlem alınmadı ve ateşli silahların internette satışı durdurulamadı.
Milliyet olarak bireysel silahlanmanın tehlikelerine dikkat çektik ve internet üzerinden silah edinmenin ne kadar kolay olduğunu gözler önüne serdik. Oktugan’ın ölümüyle birlikte silaha ulaşımın ne kadar kolay olduğu bir kez daha ortaya çıktı. Sosyal medya platformlarında istenilen silaha kolaylıkla erişilebiliyor ve satıcılar kimlik gibi bilgileri sormuyor.
Telegram’da “silah satışı” araması yaptığımızda karşımıza “Silah satış yeri” adında bir hesap çıktı. Bu hesaptan yapmış olduğumuz diyalogda satıcı, istenilen silahın linklerini göndererek fiyat bilgisi verdi. Fiyatı sorduğumuzda ise belirli bir miktar belirtti.
Umut Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi ve Psikiyatri Uzmanı Dr. Ayhan Akcan, silahların kolayca temin edilmesinin büyük bir sorun olduğunu belirtiyor ve internet üzerinden silah satışının engellenmesi gerektiğini vurguluyor.
Mersin, Malatya ve Mardin’de yasa dışı silah imalatı ve ticareti yapanlara yönelik operasyonlar düzenlendi. Malatya’da yakalanan kişiler hakkında gözaltına alınma işlemleri yapıldı.
Sosyal medya şirketleri, silah satışı gibi yasadışı faaliyetleri engellemeye çalışsa da işin boyutu büyük olduğu için eksiksiz bir müdahalede bulunamıyor. Ruhsatsız silah alım satımı, mesajlaşma programları üzerinden de gerçekleştiriliyor ve gizlilik açısından sıkıntı yaratıyor.
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), internet üzerinden işlenen suçlar konusunda resen harekete geçebiliyor ancak diğer suçlar için mahkeme kararı gerekiyor. Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi ise yapay zeka kullanan sistemleriyle suç tespitinde bulunuyor.