1. Haberler
  2. Gündem Haberleri
  3. Bitlis Kalesi’nde Bulunan Anahtar ve Künk Sistemi Şaşırttı

Bitlis Kalesi’nde Bulunan Anahtar ve Künk Sistemi Şaşırttı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bitlis Kalesi, birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Kültür ve Turizm Bakanlığının izniyle Ahlat Müzesi başkanlığında yürütülen kazı çalışmalarının bu yılki etabı tamamlanmıştır.

Bitlis Eren Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yunus Emre Karasu’nun bilimsel danışmanlığında yapılan kazılarda, geçen ay Osmanlı İmparatorluğu dönemine ait künklerden oluşan su dağıtım sistemine ulaşılmıştır. Ayrıca, kalede saray olarak kullanılan alanda mimari yapılar, sikkeler, lüle taşları, küpler, kandiller, seramik parçaları, cam, metal ve kemik objeler bulunmuştur.

Son günlerde yapılan kazı çalışmalarında nöbetçi kulübesinin bulunduğu yerde sarayın kapısına ait olduğu düşünülen anahtar ile kapının kilitlenmesini sağlayan demir aparatlar bulunmuştur. Bu buluntular laboratuvara götürülerek konservasyon işlemleri uygulanacaktır.

Bitlis Kültür ve Turizm Müdürü Ali Fuat Eker, kazı çalışmalarıyla birçok eserin gün yüzüne çıkarıldığını belirtmiştir. 5 yıllık planlama dahilinde 4 yıl boyunca kalede çalışmaların devam edeceği ve buluntuların tarihlendirildikten sonra müzede sergileneceği açıklanmıştır.

Kazılar sonucunda bulunan künk ve sarayın kapısına ait olduğu düşünülen anahtar sisteminin tarihi ve arkeolojik öneminin büyük olduğu vurgulanmıştır. Yapılan işbirliğiyle gelecek yıllarda elde edilecek buluntuların kamuoyu ve bilim dünyasıyla paylaşılacağı ifade edilmiştir. Bu buluntular, Bitlis’in ve kalenin tarihini yansıtan önemli eserler olarak değerlendirilmektedir.

Gelecek yıl tekrar çalışmalara başlanacağı ve Bakanlığın desteğiyle yapılar restore edilerek kale ziyarete açılacaktır. Eren Holding ile yapılan sponsorluk anlaşmasıyla kazı çalışmalarına destek sağlanmış ve tarihi eserlerin korunması için çalışmalar devam edecektir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Bitlis Kalesi’nde Bulunan Anahtar ve Künk Sistemi Şaşırttı
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İa Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin