Bursa Sanayicileri ve İşinsanları Derneği (BUSİAD) ve Bursa İş Kadınları ve Yöneticileri Derneği (BUİKAD) işbirliği ile “Sanayi ve İş Dünyasında Blockchain” konulu bir toplantı düzenlendi. Bu etkinlik, BUSİAD Evi’nde gerçekleştirildi. Toplantının amacı, Blockchain teknolojisinin sanayi ve iş dünyasında nasıl bir devrim yaratabileceği üzerinde durmak ve katılımcıları bu konuda bilinçlendirmekti.
BURSA (İGFA) – Toplantının açılış konuşmasını yapan BUİKAD Yönetim Kurulu Başkanı Şeyda Şençayır, Blockchain teknolojisinin devrim niteliğindeki potansiyelini vurguladı. Özellikle finans sektörü, tedarik zincir yönetimi, dijital kimlik doğrulama ve otomatik sözleşmeler gibi çeşitli alanlarda bu teknolojinin kullanılabileceğinin altını çizdi. Şençayır, “Blockchain, merkeziyetsiz bir yapıya sahip olması sayesinde verilerin güvenli ve değiştirilemez bir şekilde saklanmasını sağlamaktadır.” şeklinde konuştu. Ayrıca, bu teknolojinin tedarik zinciri yönetimini daha şeffaflaştırdığına ve sahtecilik ile hileli işlemleri önleyebileceğine de dikkat çekti.
Etkinlikte, BUSİAD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Tuncer Hatunoğlu da söz aldı. Hatunoğlu, Endüstri 4.0 sürecinden bahsederek, BUSİAD Dijital Dönüşüm Uzmanlık Grubu’nun işverenleri, profesyonelleri bilinçlendirme ve üniversite-sanayi işbirliklerine katkı sağlama konusundaki çabalarına vurgu yaptı. BUİKAD ile birlikte gerçekleştirilen bu toplantının kendileri için önemli bir fırsat olduğunu ifade etti.
Açılış konuşmalarının ardından, Bursa Uludağ Üniversitesi’nde öğretim görevlisi olan Dr. Özhan Sağlık, Blockchain’in teorik altyapısını katılımcılara anlattı. Dr. Sağlık, 2000’li yıllarla birlikte kriptografik algoritmaların Blockchain teknolojilerinin temelini oluşturduğunu belirterek, “Bu sistemin en büyük özelliği, verilerin değiştirilmesinin çok zor olmasıdır.” dedi. Bir bloğun değiştirilmesinin tüm blokların değiştirilmesini gerektirdiğini vurgulayan Dr. Sağlık, bu durumun mümkün olmadığına dikkat çekti. Blockchain teknolojisinin, internetin keşfinden sonra en büyük devrim olarak değerlendirildiğini de sözlerine ekledi.
Dr. Sağlık, Bitcoin’in ortaya çıkışına dair bilgi verirken, “Blok zincirlerdeki temel anahtar kavram dijital cüzdandır. Temel aktarım bunun üzerinden gerçekleşmektedir.” ifadesini kullandı. Ayrıca, akıllı sözleşmeler ve tedarik zincirindeki Blockchain uygulamalarını da detaylandırdı. Katılımcıların ilgisini çeken bu bilgiler, Blockchain’in gelecekteki işlevselliği ve önemine dair önemli ipuçları sundu.
YENİ DÖNEM…
Toplantının bir diğer konuşmacısı olan İnfo Production CEO’su Erkan Öz, mevcut dünya ekonomi sisteminde Donald Trump’ın etkisine dikkat çekti. Öz, Trump’ın dünyaya dolarla rezerv değerinde durmamayı söylediğini belirtti ve 2008 krizine işaret ederek, ABD’nin 200 yılda 1 trilyon dolar basarken, son dönemde 8 trilyon dolara ulaştığını ifade etti. Öz, Çin’in döviz rezervinin 1.3 trilyon dolar olduğunu ve Çin’in bu nedenle altın biriktirmeye başladığını aktardı. “Trump, doların güçlü bir para birimi olmasını istiyor ama aynı zamanda rezerv para birimi olmasını istemiyor,” diyen Öz, Bitcoin’in devlet tarafından stratejik rezerv haline getirilmesinin tesadüfi olmadığını vurguladı. Artık dolardan ziyade altın ve Bitcoin gibi alternatif değerlerin tercih edileceğini belirtti.
VADELİ ÇEK VE BLOCKCHAIN…
Boğaziçi Üniversitesi öğretim görevlisi Cemil Şinasi Türün de toplantıda yer alarak, Türkiye’ye özgü vadeli çek uygulamasını blok zincirine benzetti. Türün, 2024 yılı itibarıyla 12 milyondan fazla çekin piyasaya