BM tarafından başlatılan reform süreci kapsamında, Uluslararası Anlaşma ile birlikte BM kalkınma sisteminin gözden geçirilmesi kararı alındı. Bu çerçevede, koordinatörlükler arasında bölgesel koordinasyonun sağlanması amacıyla 5 Kalkınma Eşgüdüm Ofisi kuruldu. İstanbul’un da bu ofis için uygun bir yer olduğu belirlendi. BM Kalkınma Eşgüdüm Ofisi Bölgesel Ofisi’nin İstanbul’da kurulması, şehrin bir BM merkezi haline gelme hedefine atılmış önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.
İstanbul’da faaliyete geçecek olan eşgüdüm ofisinin temel amacı, Avrupa ve Orta Asya Bölgesi’nde devletlere 2030 gündeminin uygulanmasında destek sağlamak. Bu doğrultuda, kalkınma alanındaki zorlukları ve öncelikleri belirlemek, liderlik ve stratejik düşünce sunmak gibi görevler üstlenecek. Aynı zamanda, BM Sürdürülebilir Kalkınma Grubu Başkanı’nı destekleyerek BM kalkınma sisteminin programlanması ve ortaklıklar konusunda faaliyet gösterecek. Türkiye, bu anlaşma çerçevesinde Bölgesel Ofis için gerekli binaları temin etmek için çalışmalarını sürdürecek.
Uluslararası anlaşmaların kabul edilmesi kapsamında TBMM Genel Kurulu’nda birçok kanun geçirildi. Bunlar arasında, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Rusya Federasyonu Hükümeti arasında Karayolu Taşımacılığı anlaşması, Bosna-Hersek Bakanlar Konseyi ile Türkiye Cumhuriyeti arasında Altyapı ve İnşaat Projeleri İşbirliği Anlaşması ve Uluslararası Deniz Seyir Yardımları Teşkilatı Sözleşmesi’nin Onaylanması gibi önemli anlaşmalar bulunmaktadır. Bu anlaşmalar, Türkiye’nin uluslararası ilişkilerinde ve taşımacılık alanındaki işbirliklerinde önemli adımlar atmasını sağlayacaktır.
Bu süreçte, Türkiye’nin uluslararası alanda daha fazla etkin rol oynaması ve politika oluşturma süreçlerine katkı sağlaması hedeflenmektedir. BM Kalkınma Eşgüdüm Ofisi’nin İstanbul’da kurulacak olması, bölgesel kalkınma sorunlarına karşı çözüm odaklı yaklaşımların benimsenmesine ve işbirliklerinin artmasına olanak sağlayacaktır. Ayrıca, bu ofis sayesinde Türkiye’nin BM ile olan ilişkileri daha da güçlenecek ve ülkenin uluslararası platformlarda daha etkin bir şekilde yer alması sağlanacaktır.