İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne yönelik artan operasyonlara karşı, Türkiye genelinde yükselen tepkiler, Bodrum’da gerçekleştirilen “Genel Tüketim Boykotu” etkinliği ile devam etti. Her yıl bayram tatiline rağmen, bu yılki temkinli yaklaşım, Bodrum çarşı merkezinde kendini net bir biçimde gösterdi. Gündüz saatlerinde, bölgedeki işyerlerinin kapalı olması, kente sessizlik hakim olmasına ve sanki terk edilmiş bir şehir görüntüsü oluşmasına yol açtı.
ESNAF KEPENK KAPATTI
Bodrum çarşı merkezinin yanı sıra, Gölköy, Gümüşlük, Türkbükü, Bitez ve Turgutreis gibi turistik mahallelerdeki otantik dükkanlar da kepenklerini kapattı. Yöre halkı, bu konudaki kararlılığını göstermek adına, iş yerlerini açmamayı, şehrin genel atmosferine katkıda bulunarak bir dayanışma örneği sergilemiş oldu. Böylece, sadece Bodrum değil, Türkiye’nin dört bir yanında benzer protestoların olduğu bir hava oluştu.
Akşam saatlerinde ise Bodrum limanında “Kupanı Al Gel” adı altında bir eylem gerçekleştirildi. Bodrum Sivil İnisiyatifi tarafından düzenlenen bu etkinlikte, hiçbir siyasi parti ya da sivil toplum kuruluşu sembolüne yer verilmedi. Her yaştan vatandaş, ellerinde çay ve kahve kupalarıyla limanda toplandı. Evlerden getirilen kahveler, katılımcılara dağıtıldı ve bu sırada hak, hukuk ve adalet konularında sohbetler gerçekleştirildi. Bu etkinlik, katılımcılarda bir dayanışma hissiyatı uyandırdı.
BOYKOT LAB KAHVELERİ DAĞITILDI
Gerçekleştirilen etkinlikte, iktidarın geçmişte İsrail ve Suriye politikalarındaki boykot çağrılarına dair ses kayıtları da dinletildi. Katılımcılar, bu çağrıları hatırlatarak, geçmişte bu konularda yapılan eylemlerin önemine dikkat çekti. Protestolarda, Espresso Lab zincirine gönderme yaparak tasarlanmış “Boykot Lab” yazılı bardaklar da dikkat çekti. Bu semboller, etkinliğin mesajını güçlendirdi ve katılımcılar arasında bir irade birliği oluşturdu.
“BU BİR HALK HAREKETİDİR”
Bodrum Barosu Temsilcisi Av. Onursal Özbek, etkinlikteki konuşmasında, “Bugün burada gördüğünüz tablo, Bodrum halkının gönüllü, barışçıl ve kararlı bir şekilde adaletsizliklere karşı ses yükseltmesidir. Kimsenin yönlendirmesiyle değil; inançla, dayanışmayla buradayız. Bu bir halk hareketidir. Sayın Cumhurbaşkanı’nın geçmişte söylediği gibi; boykot en doğal haktır. Biz de o hakkı kullanıyoruz.” dedi. Bu sözler, etkinliğin amacını ve halkın bir araya gelme isteğini ortaya koydu.
“KAHVE MOLASI FENA DEĞİLMİŞ HEPMİ BÖYLE YAPSAK”
Etkinliğe destek veren isimlerden biri de sanatçı ve eski Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) milletvekili Tolga Çandar oldu. Çandar, sosyal medya hesabından, “Günaydın Efe Yürekli Yurtsever Dostlarım,” diyerek başlamış olduğu mesajında, gençlerin boykot çağrısına uyarak kahvalarını yanlarına alarak katıldıklarını belirtti ve parkta verilen kahve molasının keyfini dile getirdi. “Kahve molası hiç fena fikir değilmiş yahu. Hep mi böyle yapsak, ne?” ifadeleriyle, bu eylemin sıradanlaşmasının ve günlük yaşantının parçası haline gelmesinin gerekliliğini vurguladı.
Bodrum’daki bu boykot eylemi, Türkiye’deki çeşitli meslek gruplarının, sanatçıların ve s