Denizli’nin Baklan ilçesine bağlı Boğaziçi Mahallesi’nin kültür ve geleneklerini yaşatmak için çalışmalar yapan Çalkebir Kültür Derneği, tarihi Boğaziçi Camii’nde yer alan musalla taşı üzerinde yazılar olduğunu fark edince durumu yetkililere bildirdi. PAÜ İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Eski Çağ ve Tarihi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Yusuf Kılıç’ın yazıları tercüme etmesinin ardından eskiden musalla taşının bulunduğu bölgenin kilise olduğu ve tarihinin 5 bin yıl öncesine dayandığı ortaya çıktı. Şu anda yetkililer, incelemelerin devam etmekte olduğunu bildirdi.
Çalkebir Kültür Derneği Başkanı Ahmet Akbay, köylerinin tarihine dair yapılan araştırmalar sonucunda köylerinin geçmişinin 5 bin yıl öncesine kadar gittiğini belirtti. Boğaziçi bölgesindeki Tunç Çağı’na ait höyükte arkeolojik çalışmalar yapılmadığını ve bu alanda potansiyel tarihi yapılar olabileceğini ifade etti. Prof. Dr. Yusuf Kılıç ise geçmiş araştırmaları sonucunda, musalla taşının eski bir kilise alanı olduğunu ve bu alanın Kaeto halkı tarafından inşa edildiğini belirlediklerini ifade etti.
Musalla taşının alt kısmında Grekçe bir yazı bulunduğunu ve bu yazıların çevirisinde, taşın Kaeto halkı tarafından inşa edildiği ve üzerinde Anadolu kahramanı Sarpedon’un, bilinmeyen bir kişinin ve İskenderiyeli Psikopos Athanasios’un adının yazılı olduğu tespit edildi. Prof. Dr. Kılıç, bu bulguların bölgenin geçmişinde Hristiyan bir topluluğun yaşadığını ve bölgenin tarihinin M.S. 5. yüzyıla kadar uzandığını gösterdiğini belirtti.