Bolu’da su krizi yaşanıyor. Kentin içme ve kullanma suyu ihtiyacını karşılayan Gölköy Barajı’nda su seviyesi çok düşük seviyelere indi. Mayıs ayında baraj yüzde 96 doluluk oranına ulaşmıştı ve tarım arazilerine su verilmeye başlanmıştı. Ancak ağustos ayı sonunda su seviyesi yüzde 35’e kadar geriledi. Bu durumda barajda sadece 4 aylık içme ve kullanma suyu kaldı. Bolu Valiliği, suyun tasarruflu kullanılması için tarım arazilerine su verme işlemini durdurma kararı aldı.
Bolu Ziraat Odası Başkanı Turan Cebeci, Valiliğin aldığı karara saygı duyduklarını belirterek, insan sağlığının öncelikli olduğunu ifade etti. Patates, mısır gibi ürünlerin sulama ihtiyacının bittiğini dile getiren Cebeci, bazı ürünlerin sulama ihtiyacının devam edebileceğini söyledi. Özellikle bostanlar, ahududu, böğürtlen gibi ürünlerin suya ihtiyaç duyduğunu belirtti. Ancak bu ürünlerin kendi su kaynaklarıyla sulanabileceğini ve büyük zarar görmeyeceklerini düşündüğünü ifade etti. Patatesin sökümünün başladığını, silajlık mısır ve dane mısır gibi ürünlerin de sırasıyla hasat edileceğini aktardı.
Üreticilere yapılan uyarılarda ise, kuraklık nedeniyle su kaynaklarının azaldığı, bu nedenle suyun tasarruflu kullanılması gerektiği vurgulandı. Gölköy Barajı’ndaki su seviyesinin geçen yıllara göre düşük seyrettiği ve su dağıtım programında değişikliğe gidilmesi gerektiği belirtildi. Çiftçilere, suyun kıtlığının önüne geçmek adına sulama suyunun verilmeyeceği duyuruldu.
Bolu’da yaşanan su krizi, tarım arazilerinde sulama suyunun kesilmesiyle etkisini gösterecek gibi duruyor. Ancak yetkililer, suyun tasarruflu kullanılması ve acil içme-kullanma suyu ihtiyacının karşılanması için alınan tedbirlerin önemli olduğunu belirtiyor. Bu süreçte çiftçilerin ve halkın suyu en iyi şekilde değerlendirmesi gerekiyor.