Asrın felaketi sonrası Boşnak ve Arnavut kökenli vatandaşların gösterdiği dayanışmadan övgüyle bahseden Kurum, “Deprem oldu yine Bosnalı kardeşlerimiz, Boşnak kardeşlerimiz, Arnavut kardeşlerimiz, tüm soydaşlarımız bizi yalnız bırakmadı.” diye konuştu. Kurum, Bayrampaşa’daki Türkiye Bosna Sancak Derneği’ni ziyaret etti. Kurum konuşmasına, “Bosna Savaşı’nda buraya gelen 30-35 bin soydaşımızın nüfus cüzdanlarını gördük. Her birinin kaydı tutulmuş, hatıraları Türkiye Bosna Sancak Derneği’nde. Burası 35 bin kardeşimizin evi olmuş. İstanbul’da birlikte huzur içerisinde yaşama ve ülkemizin birliği, beraberliği için çalışmış, her zaman ülkenin yarınları için mücadele etmiş kardeşlerimizle bir arada olmaktan dolayı büyük bir memnuniyet duyuyorum.”
İstanbul’un, Türkiye’nin gönül coğrafyasını barındıran müstesna bir şehir olduğunu söyleyen Murat Kurum, kültürel çeşitliliğin bir zenginlik olduğunu belirtti. Söz konusu mirasa sahip çıkacağını ifade eden Kurum, “İstanbul’umuz, gönül coğrafyamızın her rengini, her güzelliğini barındıran; Balkanlar’ın, Kafkaslar’ın, Asya’nın, Avrupa’nın, Anadolu’nun her bir köşesinin kokusunu bağrında taşıyan müstesna bir şehrimizdir. Bizler her zaman bu kültürel çeşitliliğin büyük bir zenginlik olduğu bilinciyle hareket ettik. Bizim tek derdimiz tüm kültürlerimizi bir arada tutmak ve huzur içinde, kardeşlik içinde, birlik içinde yaşatmaktır.
Murat Kurum, asrın felaketi sonrası Boşnak ve Arnavut kökenli vatandaşların deprem bölgesine yaptığı yardımlardan da övgüyle söz etti. Kurum, “Deprem oldu yine Bosnalı kardeşlerimiz, Boşnak kardeşlerimiz, Arnavut kardeşlerimiz tüm soydaşlarımız bizi yalnız bırakmadı. 85 milyon vatandaşımızla birlikte tek yürek olduk, hep birlikte deprem bölgesine gittik. Deprem bölgesindeki afetzede kardeşlerimizin elini tuttuk ama konteyner, ama çadır kent, ama kalıcı okulların yapımı anlamında da derneğimiz çok önemli faaliyetler yürüttü.
Osmanlı tarihine atıfta bulunan Murat Kurum, konuşmasına, “Ben hepinizin kardeşiyim. Kökeninize gittiğimizde, hepiniz Konya’dan gittiniz, dolayısıyla hemşehrinizim. Selçuklu Payitahtı, Osmanlı başkenti İstanbul’umuzun kardeşlik hukukunu 1 Nisan’da çok daha yukarılara taşıyacağız. Önceliğimiz bu değerlerimizi korumak ama ardından bu derneklerimiz ile birlikte yapılması gereken tüm faaliyetleri çocuklarımız için yapmaktır.” şeklinde devam etti.
Bakan olduğu dönemde, yapılmasına ön ayak olduğu Bayrampaşa Millet Bahçesi’ni işaret eden Murat Kurum, şöyle konuştu: “Biz Bayrampaşa’nın en değerli arazisini, kat karşılığı konut olarak verilmiş olmasına rağmen Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatları çerçevesinde çalıştık, çabaladık ve Bayrampaşa’nın göbeğine yaklaşık 50 bin metrekarelik bir Millet Bahçesi kazandırdık. ‘Pancar Motor’umuzun olduğu yer. Aslında mazisi de çok derin. Rahmetli Erbakan Hocamızın anıları var, hatıraları var.”
Mevcut İBB yönetiminin İstanbul’a verdiği sözleri tutmadığını vurgulayan Kurum, konuşmasını, “14 gün sonra sandığa gittiğimizde, bir tarafta 5 yıllık süreçte maalesef İstanbul’da çözüm adına hiçbir iş yapmayan, verdiği vaatleri bile unutan, vaatleri gerçekleştirme noktasında başarısız olan, ehliyetsiz ve liyakatsiz bir ekiple, 5 yıllık süreçte ülkenin 81 iline gitmiş 81 ilinde hizmet etmiş, İstanbul’un 39 ilçesinde eseri olanları oylayacağız.” şeklinde noktaladı.