BOTAŞ, 2027 yılından itibaren Shell ile yaptığı anlaşma gereği yılda yaklaşık 4 milyar metreküp doğalgaza karşılık gelen sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) alımı için hazırlık yapmaktadır. Enerji Bakanı Alparslan Bayraktar, yaptığı açıklamada Shell’in yılda 40 adet LNG kargosunu Türkiye’ye teslim edeceğini belirtmiştir. Anlaşma sadece Türkiye için değil, Avrupa terminallerine boşaltım yapma opsiyonlarına da sahiptir.
Bayraktar, Türkiye’nin güçlü altyapısıyla yılda 70-80 bcm gaz arzı sağlayabildiğini ve ihtiyacın üzerindeki doğalgazı dış pazarlara ihraç edebildiğini vurgulamıştır. Sakarya gaz sahasının başlayan üretimine rağmen geçen yıl neredeyse tamamını ithal ettiği doğalgazı boru hatları ve tankerler aracılığıyla temin eden Türkiye, LNG ile sağlanan gaz arzını Avrupa için bir merkez olma hedefi doğrultusunda geliştirmektedir.
Ankara, son yıllarda boru hattı anlaşmalarını uzatırken LNG kontratlarını da uzun vadeli hale getirmeyi amaçlamaktadır. BOTAŞ, ExxonMobil ile yaptığı 10 yıllık LNG alım anlaşması ile ülkenin doğalgaz ihtiyacını karşılamaya yönelik yeni adımlar atmaktadır. Türkiye’nin beş gazlaştırma tesisi ile yaygın bir LNG altyapısına sahip olduğu ve gerektiğinde ulusal tüketimin büyük kısmını boru gazı yerine sıvılaştırılmış gazla karşılayabilecek esnekliğe sahip olduğu belirtilmiştir.
Özetle, Türkiye enerji alanında yapılan anlaşmalar ve gelişen altyapısıyla hem kendi ihtiyaçlarını karşılamakta hem de bölgesel ve küresel pazarlarda etkin bir oyuncu olma yolunda ilerlemektedir. BOTAŞ’ın Shell ve ExxonMobil gibi sektörün önde gelen şirketleriyle yaptığı anlaşmalar, ülkenin enerji arz güvenliğini sağlamaya yönelik adımlar olarak değerlendirilmektedir. Türkiye’nin doğalgaz arzında LNG’nin önemi giderek artarken, ulusal tüketimin karşılanmasında esnek bir yapıya sahip olması ülkeye rekabet avantajı sağlamaktadır.