1. Haberler
  2. Gündem Haberleri
  3. BTÜ’den Mobilya Sektörüne Çevre Dostu Yenilik

BTÜ’den Mobilya Sektörüne Çevre Dostu Yenilik

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bursa Teknik Üniversitesi, mobilya sektörüne yönelik yenilikçi bir projeye imza atmıştır. Bu proje, daha az hammadde kullanarak hafif, sürdürülebilir ve geri dönüştürülebilir alternatif malzeme geliştirmeye odaklanmaktadır. Prototipi hazırlanan bu ürün, masa ve sehpa gibi mobilyaların yanısıra dekorasyon amaçlı alanlarda da kullanılabilecek. Ürün, içerdiği doğal lifler ve biyoplastik malzeme ile çevre dostu bir seçenek sunarak öne çıkmaktadır.

BURSA (İGFA) – Bursa Orman Fakültesi, Orman Endüstrisi Mühendisliği Bölümü’nden Prof. Dr. Ergün Güntekin’in liderliğinde yürütülen “Yarı piramidal çekirdekli sandviç levha üretilmesi” başlıklı proje, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) 1001 Desteği almaya hak kazanmıştır. Proje, toplam 24 ay sürecek olup, araştırmacı olarak Orman Endüstrisi Mühendisliği Bölümü’nün öğretim üyeleri Doç. Dr. İbrahim Halil Başboğa, Doç. Dr. Çağatay Taşdemir ve Dr. Öğretim Üyesi Mesut Uysal yer almaktadır. Bu çalışma ile mobilya sektörüne alternatif bir malzeme sunarak, hafiflik gerektirdiği durumlarda daha az hammadde ile dayanıklı ürün geliştirilmesi hedeflenmektedir. Proje kapsamında, yaşam döngüsü analizleri de yapılacak, doğal lifler ve doğada çözülebilir plastik malzeme kullanılarak sürdürülebilir, yenilenebilir ve geri dönüştürülebilir ürünler ortaya konulması amaçlanmaktadır.

HAMMADDE KULLANIMI YÜZDE 50 DÜŞECEK

Proje hakkında bilgi veren Prof. Dr. Ergün Güntekin, mobilya sektöründe genellikle ahşap ve ahşap kompozitlerinin kullanıldığına dikkat çekmiştir. Bu ürünlerin sektörün ihtiyaçlarını karşıladığını belirten Güntekin, hafifliğin gerektiği bazı mobilyalar için kullanılan bu malzemelerin oldukça ağır olduğunu vurgulamaktadır. “Bu projenin temel amacı, hafifliğin gerektiği mobilyalarda daha az hammadde kullanarak daha hafif ve çevre dostu bir ürün elde etmektir” diye açıklamada bulunmuştur. Yoğunluğunun ortalama 700 kilogram/metreküp olduğu düşünülen yongalevha ve MDF gibi ürünlerde, yeni çalışma ile bu değerin yarıya düşürülmesi hedeflenmektedir. “Bu nedenle projemizde yüzde 50 daha az hammadde ile geliştirdiğimiz ürün, hafif, yeşil ve dayanıklı olacak ve sektörün ihtiyacını karşılayacaktır” diye belirtmiştir.

YAŞAM DÖNGÜSÜ ANALİZLERİ

Proje, yaşam döngüsü analizlerini de içermektedir ve bu aşamada biyo-bozunur ve geri dönüştürülebilir malzeme kullanımı üzerine vurgu yapılmaktadır. Prof. Dr. Güntekin, “Alternatif malzememizin çekirdek kısmını doğal lifler ve biyo-bozunur polimer ile oluşturacağız. Böylelikle ikame ürün olarak pazarda rekabet edeceği geleneksel levhalara kıyasla, yaşam döngüsü boyunca çevreye olan olumsuz etkisini minimize etmiş daha hafif bir malzeme elde edebileceğiz” diye dile getirmiştir. Sürdürülebilirlik kavramının günümüzde giderek önem kazandığını belirten Güntekin, mobilya sektöründe çevre dostu ürünlerin ön plana çıktığını vurgulamaktadır. “Biz de bu çalışmamızla, doğal kaynakları rasyonel ve sorum

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
BTÜ’den Mobilya Sektörüne Çevre Dostu Yenilik

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İa Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin
Reklam Engelleyicisi Tespit Edildi

Sitemize katkıda bulunmak için lütfen reklam engelleyicinizi devredışı bırakın.