Ramazan Bayramı’nın arifesinde, İstanbul’dan Sapanca ilçesinde bir bungalov kiralayan bir aile, konakladıkları yerin yatak odası ve jakuzi bölümünü gören bir ampulün içine gizlenmiş bir kamerayı fark etti. Aile hemen Sapanca İlçe Emniyet Müdürlüğü’ne giderek şikayette bulundu. Yapılan ihbar sonrası emniyet güçleri harekete geçti ve bungalovda bulunan tüm elektronik cihazlara el koyarak detaylı bir inceleme başlattı. Olayı sosyal medya üzerinden duyuran M.K., yaşadığı durumun ciddiyetine dikkat çekerek, “Evinizde oturun ve güvenilir yerlerde olun. Lütfen benim düştüğüm duruma düşmeyin. Bu işin peşini bırakmayacağım” dedi. 7 yaşındaki kızının sabahın erken saatlerinde asayiş ekipleriyle birlikte emniyet müdürlüğünde geçirdiğini belirten M.K., bungalov işletmesinin bu durumu takiben misafirlerini beklediklerini duyurmasının da kendisini derinden üzdüğünü ifade etti.
Olayla ilgili olarak Sapanca Villa ve Bungalov İşletmecileri Derneği (SAVİBU) Başkanı Ali Safa Alaçam, sosyal medya üzerinden bir açıklama yaptı. Alaçam, “Bu üzücü durumu takip ediyoruz. Bayramdan bir gün önce gerçekleşen bu olayla ilgili aslında adli bir süreç başlatıldı ve işletmeye ait dijital materyallere el konarak gerekli teknik incelemelere başlandı” dedi. Hangi tarafın suçlu olduğunu ve kamerayı kimin yerleştirdiğini bilmediklerini dile getiren Alaçam, olaya sabotaj ihtimali dahil tüm olasılıkların değerlendirileceğini vurguladı. “Bir işletmecinin bunu aleni bir şekilde yapacağını düşünmüyorum. Fakat böyle bir durum söz konusu olursa, gerekli cezaların verileceği konusunda hassasiyet göstereceğiz” şeklinde konuştu.
Alaçam, Sapanca’nın yıllardır birçok işletmecinin alın teriyle turizmde marka haline geldiğini belirterek, tek bir olayın tüm bu emeği zedelememesi gerektiğine inandığını söyledi. “Genellemeler yapmak, birçok işletmecinin emeğine saygısızlık olur” diyen Alaçam, adli süreç sonucunda herkesin gerekeni yapacağını ifade etti. Dernek olarak, bungalovların denetimlerini artırmayı planladıklarını vurgulayan Alaçam, Sapanca’da toplamda 5 bin çatı altında bungalov bulunduğunu, bunlardan 3 bininin derneğe üye olduğunu belirtti. “Resmi izinleri olan, belgeleriyle çalışan işletmecileri sadece derneğimize alıyoruz” diyerek, sivil toplum olarak bir denetleme mekanizması oluşturduklarını kaydetti.
Alaçam, konuyla ilgili duydukları kaygıları dile getirerek, misafirlere mahremiyet sunan işletmecilerin bulunduğu bir ortamda böyle bir olayın yaşanmasının kendilerini üzerken, denetimlerin daha sık yapılacağını da belirtti. “Özel ekipler ile bungalovları gezdirerek denetim yapacağız. Tek bir yerde meydana gelen olayın tüm sektöre mal edilmemesi gerektiğini düşünüyorum” dedi. Konunun adli yargılamaya intikal edeceğinden ve neticelerin buradan çıkacağını vurgulayan Alaçam, bazı işletmecilerin mevcut durumdan kaynaklı olarak eski misafirlerinden telefonlar aldıklarını, bunun da tedirginlik yarattığını kabul etti.
Alaçam, “Bir işletmecinin böyle bir davranışta bulunabileceğine inanmıyorum. Bir kişinin ekmek teknesine böyle zarar vermeyeceğine inanıyorum. Fakat kameranın kimin tarafından yerleştirildiği çok önemli. Sapanca güvenilir bir turizm destinasyonu olmaya devam edecek” dedi. Olayın yaşandığı bungalovun dernekle bağlantısı olmadığını hatırlatan Alaçam, suçluyu açığa çıkartmak için ellerinden geleni yapacaklarını da önemle belirtti. “Bu tür olaylar, toplum içinde infial yaratan durumlar. Sapanca, yapısı itibarıyla muhafazakar bir toplumdur ve biz içimizde böyle insanları barındırmayız. Ancak yine de bu konuda kesin bir yargıya varmak için adli yargılama sonuçlarını beklememiz gerekecek” diye konuştu