1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Burdur’da Yetişen Ada Çayı Verimlerinde Büyük Düşüş!

Burdur’da Yetişen Ada Çayı Verimlerinde Büyük Düşüş!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Burdur’da yetiştirilen Anadolu ada çayı bu yıl yeterli yağış alamadığı için verimde büyük düşüş yaşadı. Akdeniz Bölgesi’nde haziran ayı yağışları normaline göre yüzde 70 azaldı ve bu durum çiftçileri zor durumda bıraktı. Yeşilova ilçesinde dikilen ada çayı, geçen yıl uzun boylara ulaşmışken bu yıl gelişemeyerek sadece 30 santimetre boya erişebildi. Hasat döneminde çiftçiler, boyları yeterince büyümeyen ada çaylarını tamburlu traktörle biçmek zorunda kaldılar.

Geçen yıl aşırı büyüme yaşandığı için erkene alınan hasat dönemi, bu yıl düşük verime sebep oldu. Anadolu ada çayı, kurutulup elenerek Avrupa, Amerika, Uzak Doğu ve Afrika ülkelerine ihraç ediliyor ve özellikle Avrupa ve Amerika pazarlarında talep görüyor. Burdur’da tıbbi aromatik bitkiler ve ada çayı üretimi yapan Öztürk Sarıca, bu yılki verimin düşük olduğunu belirtti ve geçen yıla göre yüzde 40 daha az rekolte alabileceklerini ifade etti.

Sarıca, iklim değişikliğinin tıbbi aromatik bitkiler üzerinde de etkili olduğunu ve düzensiz sıcaklık, soğukluk ve yağışın verimi olumsuz etkilediğini vurguladı. Tıbbi aromatik bitkilerin diğer ürünlere göre daha dayanıklı olduğunu ancak iklim koşullarının artık bu bitkileri de olumsuz etkilediğini belirtti. Bu durumun tarımsal ürünlerde ciddi problemlere yol açabileceğini ve su tasarrufuna önem verilmesi gerektiğini söyledi. Ada çayının fiyatları da bu yıl yüksek seyrediyor ve miktarın azalmasıyla fiyatların daha da artması bekleniyor. Gelecek yıllarda su tasarrufuna yönelik önlemlerin alınmaması halinde tarımsal ürünlerde daha büyük problemler yaşanabileceğinin altını çizdi.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Burdur’da Yetişen Ada Çayı Verimlerinde Büyük Düşüş!
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İa Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin