Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, kriz dönemlerinde ihracat pazarı ve ürün çeşitliliğinin büyük önem taşıdığını vurgulayarak, “Tek bir pazara bağlı kalan firmalar, krizlerden daha fazla etkileniyor. Yeni hedef ülkelerde var olmamız gerekiyor. BTSO olarak firmalarımızın dış ticaretini artırmak için yoğun çaba sarf ediyoruz” şeklinde konuştu.
Bursa’da, Bursa Uluslararası Tekstil Ticaret Merkezi (BUTTİM) ev sahipliğinde organize edilen “Bursa Ekonomisi ve Gelecek Vizyonu” programında açıklamalarda bulunan Burkay, global ekonomide zor bir dönemden geçildiğini ifade etti. Enflasyon ile mücadelenin devam ettiğini ve iş dünyasının karşılaştığı sorunların çözülmesi için bakanlık ve ilgili kurumlarla sürekli iletişim içinde olduklarını dile getirdi.
Burkay, dünya genelinde herkesin merakla beklediği Amerika Birleşik Devletleri seçimlerine dikkat çekerek, “Dünya bu durumu pozitif karşılıyor. Özellikle savaşların sona erme vaadi, insanlık tarafından umutla karşılandı. Yakın coğrafyada yaşanan olumsuzlukların geride kalmasını umuyoruz” ifadelerini kullandı.
“Bursa’nın Geçmişten Gelen Gücünü Korumalıyız”
Başkan İbrahim Burkay, Bursa’nın dünyada yaşanan krizlere rağmen pozitif bir ayrışma gösterdiğini belirtti. “Geçmişten gelen gücümüzü geleceğe taşımamız gerekiyor. BTSO, 57 bine ulaşan üye sayısı ile Türkiye’nin en büyük ticaret ve sanayi odasıdır. Göreve geldiğimiz günden bu yana, güçlü bir vizyon ve strateji ile projeler ürettik. Yürüttüğümüz projeler, ülke ve bölge çapında önemli girdiler sağlıyor. BUTTİM’deki değerli üyelerimizle birlikte birçok projeyi hayata geçirdik; özellikle alım heyetleri ve yurt dışı programları ile bölgede önemli buluşmalar gerçekleştirdik. BUTTİM, üyelerimize yönelik güzel çalışmalara imza atıyor. BTSO olarak, sektörlerimizin dünya pazarlarında daha etkili bir oyuncu olmasını hedefliyoruz” şeklinde konuştu.
“Bursa İçin Proje Üretmeye Devam Ediyoruz”
Başkan Burkay, kriz dönemlerinde en büyük gücün pazar ve ürün çeşitliliği olduğunun altını çizdi. Tek bir pazara bağımlı olan firmaların bu tür ortamlardan daha fazla etkilendiğini belirterek, “Rahat ürün sattığımız ülkeler dışında yeni pazarlarda müşteri arayışında olmalıyız. Bu nedenle ihracat odaklı projeler geliştiriyoruz. Şirketlerimizin nitelikli dönüşümü için BUTEKOM’u hayata geçirdik. Mesleki yeterlilikte Türkiye’nin en büyük belgelendirme merkezi MESYEB çalışmaları devam ediyor. KFA Fuarcılık, yeni nesil fuar organizasyonlarıyla faaliyetlerini sürdürüyor. Yenişehir Havalimanı’nı e-ihracat ve kargo taşımacılığı açısından önemli bir konuma yükselttik. Kirazlıyayla Sanatoryumu, Bursa Business School vizyonu ile iş dünyasına referans eğitim merkezi oldu. Gökmen Uzay Havacılık Eğitim Merkezi GUHEM, çocuklarımızı ve gençlerimizi yeni nesil teknolojilere hazırlama hedefi ile kuruldu” açıklamasında bulundu. Burkay, Türkiye’nin yüksek teknoloji üretim merkezi TEKNOSAB’ın da yatırım olarak Türkiye’nin ötesine geçtiğini belirterek, “TEKNOSAB, endüstriyel bölge olarak Türkiye’nin en önemli yatırımlarından biridir ve bölge ile Türkiye ekonomisini dönüştürecek bir aşamaya geldi” dedi.
TEKNOSAB Lojistik Teknopark Projesi
Burkay, konuşmasında Girişimci Sermaye Yatırım Fonu (GSYF) ile hayata geçirilecek TEKNOSAB Lojistik Teknopark projesinin detaylarını