1. Haberler
  2. Bursa Haberleri
  3. Bursa Mutfağının Geleneksel Lezzeti: Pideli Köfte

Bursa Mutfağının Geleneksel Lezzeti: Pideli Köfte

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bursa‘nın tarihi Kayhan Çarşısı’nda dönerin yerine pideli köftenin yüzyıllardır yapıldığını ve sadece bu şehirde bulunduğunu biliyor muydunuz? Tarihi Yıldırım Beyazıt zamanına kadar uzanan çarşının eski adı “Kayıhan” olarak biliniyor ve pideli köfte geleneği burada neredeyse bir meslek haline gelmiş ve ustalarından öğrenilerek nesilden nesile aktarılarak yaşatılmış.

Bölgeye gelen turistlerin beğenisine sunulan pideli köfte, Bursa‘ya özgü bir lezzet olarak tanınıyor. Bu yemeği tatmak isteyen turistlere genellikle ilk önerilen yemek pideli köfte oluyor.

Geleneksel doğu kebaplarından farklı olarak, pideli köftenin baharatı oldukça az. Ana malzemeler arasında ise tereyağı, pide, köfte, yoğurt, domates ve biber bulunuyor. En önemli malzeme ise manda ve keçi tereyağının bir arada kullanılması. Evliya Çelebi’nin bile eserlerinde bahsettiği pideli kebap geleneği asırlardır sürdürülerek, Bursa mutfağının önemli bir parçası haline gelmiş.

PİDELİ KÖFTE İÇİN GEREKEN MALZEMELER:
– 500 g kıyma
– 3 adet kebaplık küçük pide
– 250 g tereyağı
– 250 g yoğurt
– 1 çay kaşığı kimyon
– 1 çay kaşığı karabiber
– Tuz
– Domates salçası

PİDELİ KÖFTE NASIL YAPILIR?
Kıyma ekmek ile makinede çekilerek buzdolabında bir gün bekletilir. Ertesi gün kimyon ve karabiberle karıştırılarak köfte hamuru hazırlanır. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparılarak yassı köfteler yapılır. Izgarada veya kömür ateşinde köfteler kızartılır. Aynı ızgarada veya mangalda pideler de kızartılarak küp şeklinde doğranır ve servis tabağına yerleştirilir. Pidelerin üzerine kızarmış köfteler, tabağın kenarına yoğurt konur, köftelerin üzerine salçalı sos ve kızgın tereyağı ilave edildikten sonra servis yapılır.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Bursa Mutfağının Geleneksel Lezzeti: Pideli Köfte

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İa Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin