Bildirildiğine göre, Bursa-Yenişehir-Osmaneli Hızlı Tren Hattı’nın gelecek yıl hizmete girmesi planlanıyor. Bu hızlı tren hattıyla birlikte Bursa, Eskişehir ve Bilecik şehir merkezlerinde ve ilçelerinde büyük bir değişim süreci yaşanacağı belirtiliyor. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na bağlı olan BEBKA Ajansı da gelecek 4 yıl içinde bu hızlı tren hattının hizmete girmesiyle Bilecik, Eskişehir ve Bursa genelinde bölgeyi ekonomik anlamda geliştirecek dev yatırım projeleri planlamış durumda.
Bilecik’e yapılan ankete göre, YHT Garı’ndan başlayıp Şeyh Edebali Üniversitesi’nde son bulacak olan raylı sistem projesi, organize sanayi bölgeleri ile şehir merkezini ve üniversiteyi YHT Garı’na bağlayacak. Bu proje sayesinde günlük 10 bin yolcunun taşınması planlanırken, 2 milyar 990 milyon lira tutarındaki bütçenin 36 ay içinde tamamlanması hedefleniyor. Özellikle mevcut durumda YHT Garı’na ulaşımın 12 kilometrelik yolda yarım saat sürdüğü ve kaza riski bulunduğu belirtilerek proje ile bu sürenin 6 kilometreye düşürülmesi ve YHT Garı’na erişimin kolaylaştırılması planlanıyor.
Bilecik’te kurulacak dev meyve-sebze işleme ve paketleme tesisinde incir, ayva, şeftali, çilek gibi ürünlerin kurutulacağı belirtiliyor. Yılda 700 ton meyve ve sebzenin işleneceği tesiste, ürünlerin mevsim dışında yüksek fiyatlarla satılması hedefleniyor. Projenin 27.5 milyon lira tutarındaki bütçesi 12 ay içinde tamamlanacak.
Ayrıca Osmaneli’deki tarihi Aya Yorgi Kilisesi’nin restore edilerek müzeye dönüştürülmesi ile turizme katkı sağlaması planlanıyor. Bu projenin 24 milyon lira bütçesi bulunurken, 3 yıl içinde tamamlanması öngörülüyor.
Öte yandan Osmaneli’de gölet altında kalan tarihi Günyurdu Köyü’nün turizme kazandırılması için çalışmalar başlatıldığı belirtiliyor. Baraj suları altında kalan köyde turizm altyapısının geliştirilerek ayda bin kişinin ziyaret etmesi hedefleniyor. Projenin 36 milyon lira bütçesi ve 30 aylık proje uygulama süresi bulunuyor.
Hem doğa turizmine hizmet edecek hem de nitelikli ziyaretçileri çekecek olan Pazaryeri Bungalov Köyü projesi ile ilçede bungalov tipi konaklama tesisleri kurulması hedefleniyor. Bu projenin 9 milyon 775 bin lira bütçesi ve 12 ay süresi bulunuyor.
Söğüt’te ise İstanbul Kemer Country Atlı Spor Kulübü benzeri bir binicilik tesisi kurulması planlanıyor. Lüks spor gözüyle bakılan binicilik maliyetlerinin azalmasıyla geniş bir kitleye hitap eden bu tesiste atlı safari, binicilik eğitimi gibi hizmetler sunulacak. Projenin bütçesi 9 milyon lira olup, bir yıl içinde tamamlanması planlanıyor.
Son olarak, Bilecik Merkeze yapılacak 4 yıldızlı otel ile şehirdeki eksikliklerin giderilmesi ve turizmin geliştirilmesi hedefleniyor. Şehirdeki turizm potansiyeli düşünülerek bu projenin 67 milyon liralık bütçesi ve bir yıl süresi bulunuyor.