Bursa İl Millî Eğitim Müdürlüğü tarafından düzenlenen uluslararası eğitim iş birlikleri çalıştayı, 16 Nisan 2025 tarihinde Bursa’da gerçekleşti. Çalıştaya, Millî Eğitim Bakanlığı Yükseköğretim ve Yurt Dışı Eğitim Genel Müdürü Fethi Fahri Kaya da katıldı. “Kardeşlikten Geleceğe” temasıyla düzenlenen bu çalıştay, Türkiye’nin uluslararası eğitim iş birliklerine yönelik stratejik adımları masaya yatırmayı amaçlıyordu.
BURSA (İGFA) – Necatibey Kız Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin ev sahipliğinde gerçekleştirilen çalıştayda, uluslararası kardeş okul ağının genişletilmesi ve bu ağ aracılığıyla kültürel, akademik ve sosyal iş birliklerinin derinleştirilmesi konusunda bir dizi konu ele aldı.
Çalıştayın açılış konuşmasını yapan Bursa İl Millî Eğitim Müdürü Dr. Ahmet Alireisoğlu, Bursa’nın 40 yılı aşkın süredir Balkanlar ve dünyanın farklı bölgelerinde sürdürdüğü kardeş okul çalışmaları hakkında bilgi verdi. Alireisoğlu, “Bursa, güçlü kardeşlik bağlarını yıllardır kararlılıkla sürdüren bir şehir. Halihazırda 76 kardeş okul iş birliğimiz bulunuyor. Bu sayıyı daha da artırmak, bu süreci yapılandırılmış ve sürdürülebilir hale getirmek istiyoruz.” diye belirtti. Ayrıca, çalıştayın amacı olarak, kardeşlik sürecine yeni başlayan okullara kılavuz sunmak ve somut, değerlendirilebilir çıktılar elde etmek olduğunu vurguladı.
Millî Eğitim Bakanlığı Yükseköğretim ve Yurt Dışı Eğitim Genel Müdürü Fethi Fahri Kaya, kardeş okul uygulamalarının eğitim diplomasisi açısından önemini vurguladı. Kaya, “Okul meselesi mühim bir meseledir. Ancak bu sürecin sağlıklı yürümesi, şehirlerin sahiplenmesiyle mümkündür. Bursa’nın bu anlamda gösterdiği duyarlılık çok kıymetlidir.” ifadelerini kullandı. Bu bağlamda, Türk milletinin tarihsel ve kültürel sorumlulukları gereği, dünyanın farklı ülkeleri ile kardeşlik bağları kurması gerektiğine dikkat çekti. Kaya, “Eğitim yolu ile etkileşimimizi artırmalı ve genç nesillere güven duymalıyız. Medeniyetimizin mirasını taşıyan bir millet olarak, dünyada etkin ve adil bir rol üstlenmeliyiz.” diyerek konuşmasını sonlandırdı.
Çalıştayın sonunda, katılımcıların görüş ve önerileri doğrultusunda oluşturulacak yol haritasının, Millî Eğitim Bakanlığı politikaları çerçevesinde tüm illere model teşkil etmesi ve Türkiye genelinde kardeş okul uygulamalarına yön vermesi bekleniyor. Böylece, uluslararası eğitim iş birliklerinin artırılması ve derinleştirilmesi adına atılacak adımlarla, eğitim kalitesinin yükseltilmesi hedefleniyor.