İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Bursa Şubesi, Bursa’nın kentsel dönüşüm sürecine katkı sağlamak amacıyla “Kentsel Dönüşüm Çalıştayı” düzenledi. Çalıştay, BAOB Yerleşkesi’nde, Vezirhan Çimento Sponsorluğu ile gerçekleştirildi. Etkinliğe katılan akademisyenler, kamu kurumları ve meslek paydaşları, kentsel dönüşüm noktalarındaki araştırmalar ve öneriler üzerine aktarımlarda bulundular.
Çalıştay’ın Onur Konuğu olan Prof. Dr. Mehmet Nuray Aydınoğlu, Boğaziçi Üniversitesi Deprem Mühendisliği Ana Bilim Dalı’ndan katıldı. Etkinliğe Vali Yardımcısı Salih Altun, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, çeşitli belediye başkanları ve akademik temsilciler katılım gösterdi. İMO Bursa Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Serdar Atilla Erdem, açılışta şehrin geleceği için el birliği ile çözümler geliştirme ve sağlıklı bir kent tasarlamanın önemine vurgu yaptı.
Serdar Atilla Erdem, barınmanın temel bir ihtiyaç olduğunu belirterek, geçmişten günümüze süregelen kırsaldan kente göçün, özellikle 1980’li yıllarda sanayileşmenin etkisi ile artarak, niteliksiz ve deprem riskine maruz yapıların oluşmasına yol açtığını ifade etti. 6 Şubat 2023 tarihinde yaşanan Kahramanmaraş depreminin, şehirlerin ne kadar hazırlıksız olduğunu bir kez daha ortaya koyduğunu dile getiren Erdem, Türkiye’de 25 milyon yapının bulunduğunu ve önemli bir kısmının tehlike altında olduğunu vurguladı.
Erdem, kentsel dönüşümün gerekliliğinin artarak sürdüğünü ve 2012 tarihli 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun’un bir başlangıç olduğunu vurgulayarak, “İmar barışı” uygulamasının da kentsel dönüşüm üzerindeki olumsuz etkilerini dile getirdi. Bursa’nın tarihi ve ekonomik değerinin, kentsel planlama süreçlerinde dikkate alınması gerektiğinin altını çizen Erdem, kentsel dönüşümün sadece yapıların yenilenmesi ile sınırlı kalmaması gerektiğini, şehrin sosyal yaşamı üzerinde de olumlu etkiler yaratması gerektiğini belirtti.
İMO Bursa Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Erdem’in verdiği bilgiye göre, kentsel dönüşüm sürecinin yalnızca devlet değil, aynı zamanda tüm paydaşlar tarafından birlikte yürütülmesi gerektiği ifade edildi. Bu konuda herkesin görüşünün alınarak, ortak akılla hareket edilmesinin önemini vurguladı. Kentsel dönüşüm projelerinin estetik değerleri koruyarak sürdürülebilir ve çevre dostu bir anlayış içinde hayata geçirilmesi gerektiğini dile getiren Erdem, Bursa’nın geleceğinin yalnızca ekonomik yatırımlara değil, aynı zamanda ekolojik dengelere de bağlı olduğunu ifade etti.
Çalıştay sırasında konuşan Vali Yardımcısı Salih Altun, kentsel dönüşüm sürecinin beraberinde getirdiği sosyolojik dinamiklere dikkat çekti ve “Bu mahallelerde yaşayanları daha iyisi ile ikna etmeden, ikna edemeyiz” dedi. Kentin dönüşüm süreci için sosyologlar, mühendisler ve hukukçıların ortak çalışmasının önemine değindi. Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey ise dönüşümün nasıl bir vizyonla yapılması gerektiğini vurguladı ve katılımcı bir anlayışla bunu sağlamaya çalıştıklarını belirtti.
Çalıştay’ın devamında çeşitli oturumlar düzenlendi. Bu oturumlarda Prof. Dr. Alper İlki, ‘Yapı Mühendisliği Açısından Kentsel Dönüşüme Farklı Bir