Kentlerin sağlıklı bir geleceğe taşınması adına önemli adımlar atan Sağlıklı Kentler Birliği, ‘Kent ve İklim Paneli’ni düzenleyerek bu konuda farkındalık yaratmayı hedefledi. Panel, Bursa’nın Osmangazi Belediyesi ev sahipliğinde gerçekleştirildi. Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği tarafından sağlıklı şehir kavramını toplum ve yerel yönetimlere yaymak amacıyla düzenlenen panel, Osmangazi Gösteri Merkezi’nde toplandı.
Panelde, Osmangazi Belediyesi’nin başarılı uygulama örnekleri yerinde incelendi. Ayrıca, Azerbaycan’ın Bakü kentinde organize edilen COP29 Zirvesi ve 2024’te Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Avrupa Sağlıklı Şehirler Ağı toplantısı üzerine de bilgiler verildi. Panelin bir diğer önemli konusu, üye belediyelerin Sürdürülebilir Enerji ve İklim Eylem Planı (SECAP) deneyimleri oldu.
Panel, Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği Başkanı ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, Osmangazi Belediye Başkanı Erkan Aydın, Nilüfer Belediye Başkanı Şadi Özdemir, Gemlik Belediye Başkanı Şükrü Deviren gibi birçok önemli ismin katılımıyla hayat buldu. Ayrıca, meclis üyeleri, akademisyenler ve yerel yönetim temsilcileri de etkinlikte yer aldı.
Program, Osmangazi’nin tanıtım filminin gösterimi ile başladı. Ardından katılımcılara hitap eden Osmangazi Belediye Başkanı Erkan Aydın, Bursa’nın uluslararası alanda önemli bir kimlik arayışı içinde olduğunu vurguladı. Aydın, Bursa’nın sağlıklı bir şehir olup olmadığı konusunda ciddi sorgulamalar yapılması gerektiğini belirterek, “Sağlıklı kentler oluşturmak, sadece fiziksel yapılarla değil, sosyal, kültürel ve çevresel faktörlerin de birlikte değerlendirildiği şehirlerdir” dedi.
Aydın, su krizi, hava kirliliği ve çevresel sorunlar gibi önemli konulara da dikkat çekerek, “Odağında insan faktörünün bulunduğu iklim krizde yaşıyoruz” ifadelerini kullandı. Osmangazi Belediyesi’nin, doğa ve insan ilişkisini koruyarak sürdürülebilir bir gelecek için atağa geçtiğini belirten Aydın, “İklim değişikliğiyle mücadele amacıyla kurumsal sera gazı envanterimizi oluşturarak karbon ayak izimizi en aza indirecek adımları atıyoruz” dedi.
AYDIN: “HER ALANDA SÜRDÜRÜLEBİLİR BİR GELECEK İÇİN ÇALIŞIYORUZ”
Aydın, yıllık yaklaşık 6 bin ton ambalaj atığı topladıklarını ve böylelikle yılda 57 bin 120 ağacın kesilmesini önlediklerini aktardı. Ayrıca, 160 ton atık yağ toplayarak 160 milyon ton suyun kirlenmesini engellediklerini, 6 ton atık pili de bertaraf ettiklerini vurguladı. “Çevreyi korumanın en etkili yolu öncelikle kirletmemektir” diyen Aydın, çevre bilinci eğitimlerine de büyük önem verdiklerini ifade etti.
TUGAY: “TÜM DÜNYA AZALTIRKEN TÜRKİYE KÖMÜR YATIRIMLARI ARTTIRIYOR”
Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği Başkanı Dr. Cemil Tugay, Paris Antlaşması çerçevesinde dünyanın ısı artışının 1,5 derecede sınırlandırmayı hedeflediğini belirtti. Türkiye’nin 2053 yılı itibarıyla karbon nötr hedefi koyduğunu ancak mevcut koşullar altında bu hedefe ulaşmanın imkansız olduğunu kaydetti. Tugay, Türkiye’nin kömür tüketimini artırdığını ve dünyada kişi başına 6,71 ton karbon ürettiğimizi vurguladı.
TUGAY: “YAKLAŞMAKTA OLAN FELAKETİN ÇAN SESLERİNİ DUYUYORUZ”
Dünyanın iklim konusunu ciddiye almadığını dile getiren Tugay, ülkelerin yeterli politikalar geliştirmediğini belirtti. “Yaşanan bu durumlar, yaklaşmakta olan felaketin çan sesleri” diyen Tug