1. Haberler
  2. Bursa Haberleri
  3. Bursa’daki Tarihi Çarşı ve Hanlar Bölgesindeki Köşk Mescidi: Bir İbadet Yeri ve Tarihî Miras

Bursa’daki Tarihi Çarşı ve Hanlar Bölgesindeki Köşk Mescidi: Bir İbadet Yeri ve Tarihî Miras

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bursa‘da bulunan Tarihi Çarşı ve Hanlar Bölgesi’nde yer alan Koza Han’ın avlusunda bulunan köşk mescidi, 2014 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne dahil edilmiş bir yapıdır. Anadolu Selçuklu dönemine ait bir gelenek olan bu mescit, Bursa‘daki erken Osmanlı mimarisinin en güzel örneklerinden biridir. 1490-1491 yıllarında Sultan 2. Bayezid tarafından yaptırılan mescit, 30 kişinin aynı anda ibadet edebileceği kapasiteye sahiptir. Hanın sembol yapısı olan köşk mescidinde, han esnafı ve ziyaretçiler yıllardır namazlarını kılmaktadır.

BUÜ Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Başkanı Prof. Dr. Hasan Basri Öcalan, hanların içerisinde bulunan mescitlerin İslamiyet’in ticaret ve dini yaşam arasındaki bütünlüğüne işaret ettiğini belirtti. İslamiyet’te ticaretin ve sosyal yaşamın dini hayattan ayrılmadığını vurgulayan Öcalan, ticaret hayatıyla uğraşan insanların dahi beş vakit namazlarını kıldığını ifade etti.

Mescidin “köşk mescidi” olarak adlandırılmasının sebebi, han veya kervansarayların ortasına yapılan mescitlerin estetik bir görünüm kazandırılması ve boş alanların değerlendirilmesidir. Öcalan’a göre, Türkiye’nin orijinalliğini koruyarak günümüze ulaşan iki köşk mescidinden biri Bursa‘dakidir.

Prof. Dr. Hasan Basri Öcalan, Köşk mescidini “son derece estetik bir yapı” olarak nitelendirerek, mescidin tarihi ve mimari önemine değindi. Mescidin orijinal yapısının günümüze kadar korunduğunu ancak birçok onarım gördüğünü belirten Öcalan, bu yapıların tarihi bir miras olarak korunması gerektiğini vurguladı. Ayrıca Bursa‘nın deprem kuşağında olmasına rağmen, mescidin ayakta kalmasından da bahsetti.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Bursa’daki Tarihi Çarşı ve Hanlar Bölgesindeki Köşk Mescidi: Bir İbadet Yeri ve Tarihî Miras
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İa Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin