1. Haberler
  2. Gündem Haberleri
  3. Çalışanlar Memnun: Uzaktan Çalışma Kalıcı mı?

Çalışanlar Memnun: Uzaktan Çalışma Kalıcı mı?

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İnsan kaynakları ve personel yönetimi alanında önemli bir rol üstlenen Kolay İK, pandemi sürecinin getirdiği uzaktan çalışma ve hibrit çalışma modellerinin şirketler üzerindeki etkilerini araştırmak üzere kapsamlı bir çalışma gerçekleştirdi. Araştırma, Türkiye’deki yaklaşık 500 çalışanı kapsayarak, bu yeni çalışma düzenlerinin kalıcı hale gelip gelmediğini ve çalışanların bu konudaki memnuniyetlerini ölçmek amacıyla yapıldı.

İSTANBUL (İGFA) – Araştırmanın verilerine göre, şirketlerin yüzde 70’i mevcut çalışma modellerini değiştirmeden sürdürürken, yüzde 22’si tam zamanlı ofise dönüş yapmayı, yüzde 8’i ise uzaktan çalışma modelinden hibrit çalışma modeline geçiş yapmayı tercih etti. Ayrıca, araştırmaya katılan çalışanların yüzde 79’u iş yerindeki mevcut çalışma modelinden memnun olduklarını ifade etti. Bunun yanı sıra çalışanlar için en önemli önceliğin iş-özel hayat dengesi olduğu ortaya kondu.

Pandemi dönemiyle birlikte Türkiye’deki pek çok şirket, uzaktan ve hibrit çalışma modellerini kalıcı hale getirdi. Ancak, dünyanın önde gelen teknoloji firmalarından bazıları çalışanlarını yeniden ofislere çağırmaya başladı. Kolay İK, bu değişikliklerin çalışanlar üzerindeki yansımalarını incelemek amacıyla LinkedIn platformu üzerinden gerçekleştirilen araştırma ile iş modellerindeki değişikliklere dair çalışanların görüşlerini topladı.

ÇALIŞANLAR İŞ MODELLERİNDEN MEMNUN

Yapılan araştırma neticesinde, şirketlerin yüzde 70’i uzaktan ya da hibrit çalışma modeline devam edeceğini bildirirken, yüzde 22’sinin tam zamanlı ofise dönüş yapacağı ve yüzde 8’inin de uzaktan çalışmadan hibrit modele geçiş yapmayı planladığı belirlendi. Çalışanların yaklaşık yüzde 58’i, iş modeli ile ilgili yönetim kararlarının belirlendiğini, yüzde 24’ü fikirlerinin alındığını ve yüzde 18’i ise yalnızca belirli departmanların görüşlerinin göz önünde bulundurulduğunu belirtti.

Mevcut iş modelinin devam ettirilmesini destekleyen çalışanların oranı yüzde 79 iken, yeni modelin desteklenmediği yönünde ifade verenlerin oranı yüzde 13 olarak kaydedildi. Araştırmada ayrıca, çalışanların yarısı (yüzde 50) uzaktan veya hibrit çalışma istemelerinin en önemli nedeninin iş-özel hayat dengesinin sağlanması olduğunu vurguladı. Bunu izleyen endişeler ise yüzde 35 ile iş modelinin değişmesi durumunda iş performansının düşeceği kaygısı oldu. Ayrıca, iş modeli değişiklikleri durumunda yeni bir iş aramak isteyenlerin oranı yüzde 63, istifa etmeyi düşünenlerin oranı ise yüzde 20 olarak tespit edildi.

ÇAĞLAR YALI: “BU SÜREÇ YALNIZCA OPERASYONEL DEĞİL, ÇALIŞMA KÜLTÜRÜ OLARAK DA ELE ALINMALI”

Kolay İK CEO’su Çağlar Yalı, araştırma sonuçlarına dair değerlendirmesinde, “Çalışma modellerinin dönüşüm sürecinde şirketlerin yalnızca operasyonel süreçlerle sınırlı kalmayıp, çalışanların görüş ve beklentilerini de dikkate alması büyük bir önem taşımaktadır. Zira, çalışma modelinde gerçekleştirilecek değişiklikler, çalışan motivasyonu ve bağlılığı üzerinde doğrudan etkili olmaktadır. Bu nedenle değişiklik planlayan firmaların, bu süreci sadece operasyonel bir mesele olarak görmeyip, yeni nesil çalışma kültürünü oluşturmaya yönelik stratejik bir adım olarak değerlendirmesi gerekir” ifadelerini kullandı.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Çalışanlar Memnun: Uzaktan Çalışma Kalıcı mı?
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İa Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin