1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Çalışma Bakanı Işıkhan: “Sendikal Haklarımızı Koruyoruz, Ama Gerçekten mi?”

Çalışma Bakanı Işıkhan: “Sendikal Haklarımızı Koruyoruz, Ama Gerçekten mi?”

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. Bakan Işıkhan, örgütlenme özgürlüğünün kökü darbelere ve baskıcı dönemlere dayanan engellerle karşı karşıya kaldığını belirtti. Ancak AKP döneminde sendikal haklara yönelik ihlaller, Işıkhan’ın söylemlerinin aksine, soru işaretleri oluşturdu.

Bakan Işıkhan, tüm sendikalara özgürce faaliyet gösterebilecekleri bir zemin sağlandığını ifade ederek, memurların toplu sözleşme yapma hakkına anayasal güvence getirildiğini söyledi. Kamuda sendikalaşma oranının yüzde 50’den yüzde 75’lere çıkarıldığını belirten Işıkhan, Türkiye’de AKP döneminde sendikaların karşılaştığı uygulamaların gerçek durumu yansıtmadığını dile getirdi.

Çalışma Bakanlığı verilerine göre Türkiye’de toplam 16,3 milyon kayıtlı işçiden sadece 2,5 milyonu sendikalı. Ayrıca işçilerin yalnızca yüzde 10,1’i toplu iş sözleşmesi kapsamında çalışıyor. AKP döneminde 20 grev yasağı ve 195 bin işçinin etkilendiği bildirildi.

2002 yılından beri 6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu yürürlükteyken 5 grev yasağı meydana gelmiştir. AKP döneminde en çok grev yasağının metal sektöründe gerçekleştiği ve Birleşik Metal İş sendikasının en çok yasağa uğrayan sendika olduğu belirtildi. Ancak Bakanlar Kurulu kararlarıyla çeşitli grevler yasaklanmıştır.

Grev yasaklarına ek olarak AKP döneminde sendikal haklara yönelik diğer uygulamalar da sürmekte. Özellikle son yıllarda pek çok işyerinde sendikalaşmaya çalışan işçilerin işten atıldığı belirtilmiştir. Örnek olarak, TÜVTÜRK Polçak Taşıt Muayene İstasyonu ve Agrobay Seracılık’ta çalışan işçilerin yanı sıra diğer işletmelerde de işçilerin sendikalaşma nedeniyle işten çıkarıldığı bildirilmiştir.

Son olarak, Manisa’da PilenPak Ambalaj’da çalışan 149 işçinin Basın-İş Sendikası’na üye oldukları gerekçesiyle işten çıkarıldığı ve işçilerin başlattığı grevin 35 gündür sürdüğü bilgisi paylaşılmıştır. Tüm bu örnekler, AKP döneminde sendika ve örgütlenme özgürlüğüne yönelik engellerin sadece grev yasakları ile sınırlı olmadığını göstermektedir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Çalışma Bakanı Işıkhan: “Sendikal Haklarımızı Koruyoruz, Ama Gerçekten mi?”
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İa Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin