“`html
Türkiye’deki Bayram Namazı ve Gelenekler
Türkiye’nin dört bir yanındaki camiler, Ramazan Bayramı’nın idrak edildiği günde dolup taştı. Tarihi camilere özellikle gösterilen ilgi, vatandaşların namaz sonrası dua ile devam etti. Camilerde yer bulamayan bazı vatandaşlar, avlularda namaz kılmayı tercih etti. Bayram namazının ilk olarak Iğdır’da kılındığı, son olarak ise Çanakkale’de tamamlandığı gözlemlendi. Geleneksel toplu bayramlaşma geleneği de bu yıl yine vurgulandı. Bu etkinlikler sırasında yüzlerce metre uzunluğunda kuyruklar oluştu. Diğer yandan, mezarlıklarda bir hüzün hâkimdi; vatandaşlar, eş, dost ve akrabalarını ziyaret ederken, büyüklerin ellerini öpen çocuklar harçlık ve şeker gibi ikramlarla şenlendi.
İstanbul’daki Bayram Coşkusu
İstanbul’un farklı bölgelerinden gelenler ile yerli ve yabancı turistler, kısa süre içerisinde kentteki tarihi ve büyük camileri doldurdu. Özellikle Ayasofya-i Kebir Camii ve Sultanahmet Camisi, bayram namazı vaktinden önce yoğun bir şekilde doldurulmuştu. Bazı vatandaşlar namaz için Ayasofya Meydanı’nda saf tuttu. Üsküdar’daki Büyük Çamlıca Camisi, bayram namazı kılmak isteyen yüzlerce kişiye ev sahipliği yaptı. Sabah ezanıyla camiye gelen birçok birey, Ramazan Bayramı’nı burada karşılamak için hazır bulundu. Cami içerisi kısa sürede dolarken, üst kat, kadınlar için ayrıldı. Büyük Çamlıca Camisi’nin dijital mahyasında ise ramazan ayının sona ermesi nedeniyle “Elveda” yazısının yansıtıldığı görüldü. Eyüpsultan, Fatih ve Süleymaniye camilerinde de geniş bir katılım gözlemlendi.
Bayram namazı kılındıktan sonra, camiler ve avlular içinde cemaat birbirleriyle bayramlaştı. Bazı camilerde ise namaz sonrası cemaate lokum, şeker ve çikolata ikramı yapıldı. Bursa’daki 626 yıllık tarihi Ulu Cami, Emirsultan, Yıldırım, Hüdavendigar ve Mihraplı Cami gibi camiler ile birlikte Edirne’deki Selimiye, Eski ve Üç Şerefeli Camiler, tarihi Ayasofya Camisi, Şanlıurfa Balıklıgöl Yerleşkesindeki Dergah Camii ve Daha birçok cami, yoğun ilgi gördü.
Bayramlaşma Gelenekleri
Rize’nin Ardeşen İlçesinde, atalarından gelen bayramlaşma geleneği sürüyor. Ardeşen ilçesine bağlı Konaktepe Mahallesi’nde, bayram namazıyla başlayan özel etkinlik, mahalle halkı arasında coşku ile kutlanıyor. Yaklaşık 100 hanelik bu mahallede, vatandaşlar birbirlerinin evlerini tek tek ziyaret ederek bayramlaşıyor. Bayramlaşma sırasında, evlerde hazırlanan ikramlar dağıtılmakta ve vatandaşlar, aldıkları şeker, çikolata, helva ve tatlıları poşetlere doldurarak diğer evlere gidiyor. Bursa’nın İnegöl ilçesinde de geleneksel hale gelen toplu bayramlaşma için yaklaşık 1 kilometrelik kuyruk oluşturulmuştu. İznik ilçesinde de benzer bir bayramlaşma etkinliği gerçekleşti.
Konya’da Bir Araya Gelenler
Konya’da, sabahın erken saatlerinde Mevlana Meydanı’ndaki Sultan Selim Camisi ve çevresi, binlerce vatandaşla doldu. Toplu bayram namazının ardından, hem ülkemiz hem de soykırıma maruz kalan Filistin ve Gazze halkı için dua edildi. Cemaat içinde yer alan Filistinli vatandaşlar da, bir sonraki bayram namazını Mescid-i Aksa’da kılabilmek için dualar etti.
Hastanedeki Çocuklar ve Bayram Sevinci
Amasya’da,