“`html
TBMM NATO Parlamenter Asamblesi Türk Delegasyonu Başkanı Mevlüt Çavuşoğlu, Antalya’nın Alanya ilçesine bir dizi ziyaret gerçekleştirmek amacıyla geldi. İlk ziyareti, kendi isminin verildiği Mevlüt Çavuşoğlu Spor Lisesi oldu. Burada yapılan incelemelerin ardından, yapımı devam eden 200 yatak kapasiteli Payallar Devlet Hastanesi’nin şantiyesine geçerek çalışmalar hakkında bilgi aldı. Alanya’daki çeşitli projeleri yerinde görmek adına Hükümet Konağı inşaatında da bulunan Çavuşoğlu, burada belirtti: “Yeni bir hükümet konağını Alanya’mıza kazandırmak için çok kıymetli Kaymakamımız Fatih Ürkmezer ile beraber teşkilatımızla gerekli çalışmaları yaptık ve inşaat süreci başladı. İnşallah hemen arkamızda gördüğünüz bu Kaymakamlık binası, halk arasında hükûmet konağı olarak biliniyor, bu yılın sonunda halkın hizmetine sunulacak. Ödenek konusunda herhangi bir sorunumuz yok. Şu anda 110 milyon TL’lik bir ödenek tahsis edildi. İnşaat tamamlandığında ilave ödeneğin de aktarılacağını bakanımız ve bakanlığımız bizlere iletti. Bunu yakından takip ediyoruz,” ifadelerini kullandı.
Çavuşoğlu, Alanya’ya kullanılmaya başlanacak doğalgaz çalışmaları hakkında da bilgi verirken; “Serik’ten Manavgat üzerinden Alanya’ya uzanacak doğalgaz çalışmaları hızlı bir şekilde devam ediyor. Ancak, LPG sistemiyle bazı mahallelerimize doğalgaz sağlamaya başladık. Özellikle Oba ve Çıplaklı bölgelerindeki mahallelerimizde doğalgaz hizmeti vermeye başladık. Alanya’mızı doğalgaza kavuşturmak için çalışıyoruz.” dedi.
YENİ BİR İMKAN DOĞDU
Suriyeli vatandaşların ülkelerine dönüşü ile ilgili Türkiye’nin önemli gündem maddelerinden biri olduğunu dile getiren Çavuşoğlu, “Parlamenter düzeyde gerçekleştirdiğimiz temaslarda NATO toplantılarında bu konuları görüşüyoruz. NATO, Türkiye’nin de içinde bulunduğu Akdeniz bölgesine, özellikle de güney kanadına önem vermeye başladı. Bu bölgede ciddi problemler, çatışmalar, krizler, terör tehdidi ve düzensiz göç akışları mevcut. Birçok sorun iç içe geçmiş durumda ve Suriye bu sorunların en önemlilerinden biri.” dedi. 13 yıllık bir sorunun yaşandığını belirten Çavuşoğlu, “Esad rejimi yıkıldığı için şimdi yeni bir fırsat doğdu. Bu fırsatın iyi bir şekilde değerlendirilmesi gerekiyor. Türkiye’nin, özellikle güneyinde Suriye’nin kuzeyinde yaptığı yatırımlar sonucunda yaklaşık 700 bine yakın Suriyeli gönüllü olarak geri dönmüştür.” şeklinde konuştu.
DÖNMEK İSTİYORLAR
Esad rejiminin çöküşü sonrasında Suriyelilerin ülkelerine dönüş arzusunun arttığını vurgulayan Çavuşoğlu, “Esad’ın yıkılmasıyla birlikte, dönüş süreci hızlandı. Bu sadece Türkiye’deki Suriyeliler için değil, Suriye’nin komşu ülkelerindeki vatandaşlar için de geçerli. Irak, Lübnan, Ürdün, Mısır gibi ülkelerdeki Suriyeliler de geri dönmek istiyorlar. Hatta Katar’dan bile dönüş uçuşları başlamış durumda. Bu süreç devam edecektir.” ifadelerine yer verdi.
ÇOK DERECE HASSASTIR
Türkiye’nin Suriye konusundaki politikalarını ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bu alandaki liderliğini de vurgulayan Çavuşoğlu, şöyle devam etti: “Suriyelilerin geri dönebilmesi için, Suriye’nin yeniden imarı ve inşası konusunda uluslararası toplumun duyarlı olması gerekiyor. Bu konuları daha önce Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan gündeme getirmişti. Ülkede devam eden kriz yüzünden, uluslararası toplumda bazı çekinceler vardı. Ancak şimdi yeni bir fırsat var. Suriye’nin istikrarını sağlamak için atılacak olumlu adımlar desteklenmeli. Aynı zamanda dönen insanların temel ihtiyaçlarının da karşılanması gerekiyor; su, elektrik, eğitim ve sağlık