1. Haberler
  2. Gündem Haberleri
  3. CHP, PM toplantısında yeni tüzük taslağı sundu: İşte Parti İçi Demokrasiye Yeni Adımlar!

CHP, PM toplantısında yeni tüzük taslağı sundu: İşte Parti İçi Demokrasiye Yeni Adımlar!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

2 Eylül Pazartesi günü yapılacak Parti Meclisi (PM) toplantısında CHP tarafından sunulan tüzük taslak metni üzerinde çalışılacak. Taslak metne göre parti üyelerinin seçme seçilme hakkını kullanabilmeleri için en az bir yıl üye olma şartı aranacak. Genel başkan yardımcıları ve genel sekreter seçimi için güvenoyu şartı getirilecek, genel başkanvekilliği için ise protokol şartı belirlenecek. TBMM başkan ve başkanvekilleri MYK’da yer alacak. Genel başkan, Parti Etik Kurulu üyelerini tek başına belirleyemeyecek.

Nüfusu 20 binden fazla olan yerlerde milletvekilleri, belediye il genel meclis üyeleri, partili belediyeler ve belediyelerde çalışanlar ilçe delegeliği için aday olamayacak. Milletvekilliği seçimlerinde bir kişi en fazla 3 dönem üst üste seçilebilecek. Danışma kurullarının gündemini MYK belirleyecek. Mevcut genel başkan ise yeniden aday gösterilemeyecek.

Taslak metne göre, parti üyeleri seçme hakkını kullanabilmek için üyelikte bir yılını tamamlamak ve belirli görevleri yerine getirme şartlarını yerine getirmek zorunda olacak. Üyelerden beklenen dijital demokratik katılımı artırmak ve aidat ödeme düzenini güçlendirmektir.

Parti içi seçimlerde oy kullanabilmek için birtakım özel şartlar aranacak ve üyeliği önerilen kişilerin üyeliklerinden sadece seçilme hakkını kullanabilecekleri yönündeki ibare kaldırılacak. Aidat miktarı konusunda da değişiklik önerilmekte, öneriye göre genel başkan tarafından görevlendirilen genel başkan yardımcıları ve genel sekreterin yetki alanları belirlenmektedir.

Taslak metinde yer alan diğer önemli düzenlemelerin arasında genel başkanın partiyi bağlayıcı demeçler verme yetkisinin MYK içinden görevlendirilen kimselere de verilebileceği ve genel başkanın yokluğunda vekillik edecek kişilerin protokol yönetmeliği ile belirleneceği bulunmaktadır. TBMM grubunun MYK’da yer alması, kadın kolları ve gençlik kollarının kurultay komisyonlarına katılabilmesi gibi öneriler de taslak metinde yer almaktadır.

Önerilen değişiklikler arasında ayrıca kongrelerde başkan adayı olabilmek için gerekli yazılı önerge şartının artırılması ve gençlik kolları ile kadın kollarının belirli görevlerini yerine getirmesi beklenmektedir. Mevcut genel başkanın aday olamayacağı ve milletvekilliği seçimlerinde 3 dönem kuralının uygulanacağı taslak metinde ayrıca kadın kotasının artırılması da önerilmektedir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
CHP, PM toplantısında yeni tüzük taslağı sundu: İşte Parti İçi Demokrasiye Yeni Adımlar!
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İa Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin