CHP, Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli’ne karşı Danıştay’da dava açarak idari işlemin iptalini ve yürütmenin durdurulmasını talep etti. CHP Genel Başkan Yardımcısı Suat Özçağdaş, milletvekilleriyle birlikte Danıştay önünde basın açıklaması yaparak modeli eleştirdi. Özçağdaş, modelin bilimsel temellere dayanmadığını vurgulayarak, eğitim programının iptal edilmesi ve uygulanmasının durdurulması için Danıştay’dan destek istediklerini belirtti.
Modelin “bakan oluruyla” hayata geçirilmesine karşı çıkan Özçağdaş, eğitimle ilgili konularda akademisyenlerle işbirliği yapıldığını ve bilimsel açıklamalarda bulunduklarını aktardı. Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli adının bile siyasi bir slogan olduğunu ifade eden Özçağdaş, modelin içerisinde ihtiyaç analizlerinin yapılmadığını belirtti. Ayrıca modelin kimler tarafından hazırlandığının bilinmediğini ve bu durumun akademik açıdan sorun teşkil ettiğini vurguladı.
Özçağdaş, modelin içeriğindeki kavramların kimler tarafından yazıldığının bilinmemesinin modeli şeffaflıktan uzak kıldığını belirtti. Hayalet yazarlık olarak nitelendirdiği durumu eleştiren Özçağdaş, Sayın Bakan ve müsteşarlığından başlayarak ideolojik saplantıların etkisi altında olduğunu iddia etti. Modelin Türkiye’nin eğitim programını belirli bir grup tarafından şekillendirilmeye çalışıldığını savundu.
CHP’li vekiller, basın açıklamasının ardından iptal davası açmak ve yürütmeyi durdurma talepli başvuru dilekçesini Danıştay’a teslim etti. Modelin eğitim sistemi üzerindeki etkilerini belirli olmayan ve bilimsel temellere dayanmayan bir şekilde uygulanmasına karşı çıkan CHP, eğitim alanında yapılan değişikliklerin şeffaf ve bilimsel bir temele dayanmasını savunuyor. Danıştay’ın aldığı karar modelin geleceği açısından belirleyici olacak.