1. Haberler
  2. Gündem Haberleri
  3. CHP’den Tüzük Devrimi: İkinci Yüzyıl Kurultayı Hazırlıkları Başlıyor

CHP’den Tüzük Devrimi: İkinci Yüzyıl Kurultayı Hazırlıkları Başlıyor

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Mehtap Gökdemir – CHP, Eylül ayında gerçekleştireceği kurultayında “tüzük devrimi” yapacak. Tüzük Komisyonu tarafından hazırlanan taslak metin, 2 Eylül Pazartesi günü Genel Başkan Özgür Özel başkanlığında toplanacak Parti Meclisi’nde ele alınacak. PM’deki değerlendirmeler doğrultusunda tüzük komisyonu, kurultayın gerçekleşeceği 6 Eylül’e kadar metne son şeklini vermek için çalışmalarını sürdürecek.

Milliyet’in edindiği bilgilere göre, PM’ye sunulacak taslak metinde yer alan belli başlı hükümler özetle şöyle:
Kurultay takvimi ve ilçe-il kongreleri takvimi MYK tarafından belirlenecek. Bu süre 2 yıldan az 3 yıldan fazla olamayacak. Partili kaynaklar, olağan kurultay takviminin 2025 yılının Temmuz’unda başlayacağını belirtiyor. Kurultayın da Kasım ya da Aralık gibi yapılması bekleniyor. Kadın Kolları ve Gençlik Kolları kongreleri, ana kademe ilçe ve il kongreleri ile eş zamanlı olarak yapılacak.

Mevcut Genel Başkan talep etmesi halinde doğrudan aday olabilecek. Diğer adaylar için mevcuttaki gibi kurultay delege sayısının en az yüzde 5’inin imzalı önerisi gerekecek. Ancak genel başkanlığa aday gösterme yüzde 10 imza tavanı uygulanacak. Taslakta Cumhurbaşkanı adayının saptanması konusunda bir düzenleme bulunmamaktadır.

Genel Başkanca belirlenen MYK üyeleri, Genel Başkanın tavsiyesi üzerine PM güvenoyuna sunulacak.

Milletvekili adaylarının belirlenmesi için; ön seçim, örgüt denetiminde ön seçim, aday yoklaması, örgüt denetiminde aday yoklaması ve merkez yoklaması yöntemleri kullanılabilecek.

Örgüt denetiminde ön seçim veya örgüt denetiminde aday yoklaması yapılan seçim çevrelerinde PM, TBMM üye tam sayısının yüzde 15’i kadar sırayı Genel Merkez kontenjanı olarak belirleyebilecektir. Üçte biri il örgütüne, üçte biri gençlik ve kadın kolları üyelerine, kalan üçte biri mevcut TBMM grubuna ayrılacaktır.

Büyük Danışma Kurulu adında yeni bir kurul oluşturulacak. Kurul’da Genel Başkan, PM üyeleri, milletvekilleri, bakanlar, YDK, il başkanları, büyükşehir ve il belediye başkanları yer alacak. Ayrıca Etik Kurul da oluşturulacak.

Tüzük değişikliği konusunda CHP lideri Özel ile dün Tekirdağ’da bulunan Kılıçdaroğlu, bu akşam Mogan Gölü yakınındaki sosyal tesisinde tüzük değişikliğini görüşmek üzere bir araya gelecekler.

CHP, 16 Ağustos’taki olaylı görüşmelerin ardından Meclis Genel Kurulu’nun Can Atalay gündemiyle olağanüstü toplanması için 3 Eylül’de TBMM Başkanlığı’na başvuru yapacak. Karşı çıkan mesajlara rağmen CHP, Can Atalay talebini yinelemeyi planlıyor. – MEHTAP GÖKDEMİR Ankara

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
CHP’den Tüzük Devrimi: İkinci Yüzyıl Kurultayı Hazırlıkları Başlıyor
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İa Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin