CHP’li Gökhan Günaydın, 9 Temmuz 2024 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 4 Temmuz 2024 tarihli 7519 sayılı Türk Sivil Havacılık Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve 655 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’a ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, Anayasa Mahkemesi’nde yürürlüğü durdurma istemli iptal davası açtıklarını belirtti. Günaydın, iptal ve yürürlüğü durdurma taleplerini 12 maddeyle açıkladı.
Günaydın’a göre, kamuya ait olan kılavuzluk ve römorkörcülük hizmetleri özelleştirilerek rekabet hukukunun ihlal edildi ve seyir emniyeti ile can, mal, deniz ve çevre güvenliği tehlikeye atıldı. Ayrıca, karbon emisyonları karşılığında alınacak tutarların Cumhurbaşkanı tarafından belirlenmesi iklim değişikliği krizine neden olabilir. Liman çıkış belgesi alabilmek için yapılan denetimlerin usul ve esaslarının kanuni olmaksızın belirlenmesi de eleştirilen konulardan biri.
Devlet ormanlarının korunması aksine, kara yolları ve havaalanları için devlet ormanlarında yapılaşmaya izin verilmesi ve bedel alınmaması eleştirilen diğer bir nokta. Sivil havacılık faaliyetlerinde yerli ve yabancı kişilere yapılacak denetimlerin kanuni olmaksızın belirlenmesi de yasaya karşı çıkılan konular arasında bulunuyor.
Özel hayata saygı hakkının ihlal edildiği düşünülen havaalanlarında güvenlik tedbirlerinin kolluk kuvvetleri yerine özel güvenlik görevlileri tarafından uygulanması da eleştirilen konular arasında yer alıyor. Ayrıca, Türk hava sahasında işletilecek sivil insansız hava araçlarına ilişkin düzenlemelerin ve idari yaptırımların belirlenmesinde kanuni ölçüt olmaması eleştiriliyor.
Kara yolu taşımacılığına ekonomik ve afet tahliyesi katkı sağlayacak yük aktarma merkezlerinin özelleştirilmesi de eleştirilen konular arasında bulunuyor. PTT’ye ait olan şirketlerde çalışan personelin özlük haklarının yönetim kurullarınca belirlenmesi ve PTT Yönetim Kurulu’nun personelin disiplin işlemleri hakkında yönetmelik çıkarması da yasaya karşı çıkılan konular arasına dahil edildi.
Son olarak, bölge liman başkanlıkları ve liman başkanlıklarında çalışan personelin fazla çalışma ücretlerinin Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından belirlenmesi eleştirilen konular arasında yer alıyor. Günaydın, bu maddeleri gerekçe göstererek yasa değişikliğine karşı çıkacaklarını belirtti.