1. Haberler
  2. Gündem Haberleri
  3. CHP’li Sarı: “AKP İktidarı Orman Yangınlarını Söndürmede Başarısız”

CHP’li Sarı: “AKP İktidarı Orman Yangınlarını Söndürmede Başarısız”

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Balıkesir Milletvekili Serkan Sarı, iktidarın orman yangınlarıyla mücadele konusundaki başarısızlığını vurgulayarak, yangın söndürme sürecinde hava gücünün yeterli oranda kullanılıp kullanılmadığını Tarım ve Orman Bakanlığı’nın detaylı bir şekilde açıklaması gerektiğini belirtti. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı tarafından yapılan açıklamada, 5 ildeki orman yangınlarına karşı 42 helikopter, 11 uçak ve 366 kara aracının görev aldığı bilgisi paylaşıldı. Ayrıca 2024 yılı için belirlenen orman yangınları ile mücadele planına göre 105 helikopter, 26 uçak, 14 İHA, bin 686 arazöz, 2 bin 655 ilk müdahale aracı ve 831 iş makinesi bulunduğu CHP’li Serkan Sarı’nın verdiği soru önergesi üzerine Bakanlık tarafından açıklanmıştı.

Sarı, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın verdiği cevaplara dayanarak, AKP iktidarının orman yangınları ile mücadele stratejisini eleştirdi. Yangınlarla mücadelede üç aşamanın olduğunu belirten Sarı, bu aşamaların insan kaynaklı yangınların önlenmesi, yangına hazırlıklı olma önlemleri ve yangını söndürme aşamaları olduğunu ifade etti. Ancak Sarı, AKP iktidarının orman yangınlarını önlemekte yetersiz kaldığını ve yangınların sayısının arttığını belirtti. Son 22 yılda yaşanan orman yangınlarına bakıldığında, 2023 yılında 2 bin 579 yangın çıkarken, bu sayının 2024 yılında 2 katına çıktığını açıklayarak, AKP iktidarını sadece iklim değişikliği ile suçlamak yerine, yangınları önlemede başarısız olduklarını vurguladı.

Son 5 ilde görülen orman yangınlarına ilişkin olarak, mücadelede kullanılan hava gücünün yeterliliği de tartışmalı bir konu haline gelmiştir. Sarı, yangınla mücadelenin son aşaması olan savaş yöntemlerindeki hava gücünün kullanımının sadece yüzde 37 olduğunu belirterek, bakanlığın bu konudaki detayları kamuoyuyla paylaşması gerektiğini dile getirdi. Yangınların söndürülmesindeki başarı oranının da tartışılması gerektiğini ifade eden Serkan Sarı, AKP iktidarının orman yangınlarıyla mücadele politikasının gözden geçirilmesi gerektiğini savundu.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
CHP’li Sarı: “AKP İktidarı Orman Yangınlarını Söndürmede Başarısız”
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İa Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin