Bursa Milletvekili ve PM Üyesi Orhan Sarıbal, öğretmenlik mesleği kanunuyla ilgili değerlendirmelerde bulundu. Mecliste tartışılan öğretmenlik meslek kanununda altıncı maddeyi geçtikten sonra yedinci maddeden itibaren görüşmelere başlanacağını belirtti. Sarıbal, bu kanunun aslında yeni eğitim rejimini şekillendirmek için bir adım olduğunu ifade etti. Hükümetin 4+4+4 modeli ile çocukları okuldan koparmayı ve iş gücüne yönlendirmeyi amaçladığını dile getirdi. Ancak CHP’nin temel talebi 12 veya 13 yıl zorunlu temel eğitim alınması gerekliliği olduğunu vurguladı.
Sarıbal, hükümetin yeni eğitim rejimi altında sözleşmeli, ücretli ve diğer öğretmen kategorileriyle ayrıştırma ve çatıştırma politikaları izlediğini belirtti. Eğitim fakülteleri ve üniversitelerin itibarını zedeleyerek Eğitim Akademileri kurulmasıyla öğretmen yetiştirme sürecinin kontrol altına alınmak istendiğini ifade etti. Bu yeni sistemle öğretmen adaylarının daha ağır mülakatlara tabi tutulacağını ve belirli bir eğitimden geçmeleri gerektiğini aktardı.
Öğretmenlik meslek kanunuyla hükümetin, öğrenci, öğretmen, okul ve müfredatı kendi siyasi ideolojisine uygun şekilde belirlemek istediğini söyleyen Sarıbal, bu uygulamaların eğitim sistemi üzerinde olumsuz etkiler yaratacağını savundu. Yüksek Öğretim Kurumu’nun kontrolündeki öğretmenlik mesleğinin artık Eğitim Akademileri aracılığıyla belirlenmeye çalışıldığını ifade etti.
Sarıbal, halkın çocuklarının da eğitimde bilimsel yöntemlerle yetiştirilmesi gerektiğini belirtti ve hükümetin otoriter uygulamalarının reddedilmesi gerektiğini vurguladı. Eğitim sisteminde yapılacak değişikliklerin ülkenin geleceği açısından son derece önemli olduğunu dile getirdi. Son olarak, öğretmenlik meslek kanunundaki düzenlemelerin öğretmenleri ve öğrencileri doğrudan etkilediğine dikkat çekerek, bu konuda toplumun ve öğretmenlerin görüşlerinin dikkate alınması gerektiğini belirtti.