1. Haberler
  2. Gündem Haberleri
  3. CHP’nin Boykotuna Başsavcılıktan Soruşturma!

CHP’nin Boykotuna Başsavcılıktan Soruşturma!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

CHP’nin 2 Nisan 2025 tarihinde yaptığı 1 günlük genel boykot çağrısının ardından, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, boykotu destekleyen kişiler hakkında re’sen soruşturma başlattı. Boykot çağrısının ardından Ticaret Bakanı Ömer Bolat, boykot edilen şirketlerin, bu çağrıyı yapanlara karşı tazminat davası açmaları gerektiğini belirtti. Ancak Anayasa Mahkemesi (AYM), daha önce bu konu hakkında bir davada önemli bir emsal karar vermişti.

Hatırlatmak gerekirse, Ozan Güven isimli sanatçının Turkcell’i boykot etmesi sonucunda bir tazminat ödemeye mahkûm edilmesi, AYM tarafından değerlendirildi. AYM Genel Kurulu, Güven’in başvurusunu dikkate alarak, söz konusu tazminat kararının ifade özgürlüğüne aykırı olduğuna hükmetti.

BOYKOT KARARINI DUYURMUŞTU

Kısa Dalga yazarı Kemal Vuraldoğan’ın aktardığı bilgilerine göre, Ozan Güven, Turkcell hakkında yaptığı sosyal medya paylaşımı sebebiyle karşılaştığı tazminat davasını Anayasa Mahkemesi’ne taşıdı. Olayın başlangıcı, 2016 yılının Mart ayı başlarında bir gazetede çıkan Ensar Vakfı ile ilgili bir haberle başladı. Habere göre, en az on öğrenci, yurt sorumlusunun cinsel istismarına uğramıştı. Çocukların yaşadıkları bir psikolog tarafından yetkililere bildirildi ve konuyla ilgili olarak Karaman Cumhuriyet savcılığı tarafından soruşturma başlatıldı. Bu olay, toplumsal bir infial yarattı ve birçok sivil toplum kuruluşu tarafından takip edildi, ayrıca Türkiye Büyük Millet Meclisi gündemine de taşındı.

Söz konusu haberlerin ardından Turkcell ile Ensar Vakfı arasında mali destek ilişkisi bulunduğu iddiaları gündeme geldi. Turkcell, bu iddialara yanıt olarak 24 Mart 2016 tarihinde yayımladığı açıklamada, “Biz herhangi bir vakfı, derneği veya sivil toplum kuruluşunu değil, öğrencilerimizin eğitimini destekliyoruz. Ülkemizin geleceğinin garantisi olan gençlerimizi desteklemeye devam edeceğiz.” ifadelerini kullandı. Bu açıklamadan sonra Ozan Güven, 17 Mayıs 2016 tarihinde sosyal medya üzerinden “Pedofili destekçisi ve sansürcü Turkcell ile olan 16 yıllık sözleşmemi iptal ettirdim. #sansür… @…Boykot” şeklinde bir paylaşımda bulundu.

Bu paylaşım, Turkcell tarafından yasal işlem başlatılmasına neden oldu ve Ozan Güven hakkında bir tazminat davası açıldı. İstanbul Anadolu 3. Asliye Hukuk Mahkemesi, Güven’i 500 TL tazminat ödemeye mahkûm etti. Bu karar daha sonra İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 4. Hukuk Dairesi tarafından onanarak kesinleşti.

AYM TAZMİNAT HÜKMETTİ

Ozan Güven, aldığı tazminat kararının iptali için AYM’ye başvuruda bulundu. AYM, bu tazminat hükmünün insan haklarına aykırı olduğuna karar verdi. AYM Genel Kurulu’nun 27 Eylül 2023 tarihli kararında belirtilen değerlendirmelerde, başvurucunun, kamuya hitaben davacı şirket ile kurulacak ticari ilişkinin, davacı şirketin ilgili vakfın kampanyasına destek vermesinden kaynaklanarak çocuk istismarcılarını desteklemek anlamına geleceğini sert bir dille ifade ettiği vurgulandı. Anayasa Mahkemesi’nin birçok kararında ifade özgürlüğünün sadece kabul gören, zararsız veya kayıtsızlık içeren bilgileri değil, aynı zamanda kırıcı, şok edici veya rahatsız edici olan ifadeleri de kapsadığı ifade edildi.

Ayrıca, AYM, Ozan Güven’in paylaştığı ifadelerin, davacının ticari itibarını hedef almaktan ziyade, vakıf ve davacı aras

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
CHP’nin Boykotuna Başsavcılıktan Soruşturma!

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İa Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin
Reklam Engelleyicisi Tespit Edildi

Sitemize katkıda bulunmak için lütfen reklam engelleyicinizi devredışı bırakın.