1. Haberler
  2. Gündem Haberleri
  3. Çiçek Pasajı’nın Çöküş Tehlikesi!

Çiçek Pasajı’nın Çöküş Tehlikesi!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Tarihi Çiçek Pasajı, İstanbul’un simgelerinden biri olarak uzun yıllardır bakımsızlık ve çevresel etkiler nedeniyle ciddi deformasyon tehlikesiyle karşı karşıya. Pasajın duvarlarında ve tavanında gözle görülür çatlaklar ve deformasyonlar meydana gelirken, bu durum ziyaretçiler ve çalışanlar için sağlıksız bir ortam oluşturuyor. Pasajın üst katına sadece 2 giriş bulunmakta. İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ve esnaftan alınan bilgiye göre; üst katlara geçişin sağlandığı dükkanları işleten esnaflarla yaşanan anlaşmazlık nedeniyle, belediye restorasyon ve bakım çalışmalarını gerçekleştiremiyor. 1876 yılında inşa edilen Çiçek Pasajı, uzun yıllardır İstanbul’un en popüler turistik ve sosyal mekanlarından biri olarak ön plana çıkmaktadır. Ancak, tarihi yapıların korunmaması ve temizlenmemesi, Çiçek Pasajı gibi yerli ve yabancı turistlerin sıkça tercih ettiği önemli bir kültürel mirasın bakımsızlığa terk edilmesine neden oluyor.

Almanya’dan ailesiyle İstanbul’u gezen Cengiz Aslan, Çiçek Pasajı’nın hijyen sorunlarına dikkat çekerek, çocuklarının böcekler nedeniyle rahat yemek yiyemediğini belirtti. Efe Çağın Yıldırım ise geçmişte daha sık ziyaret ettiği pasajın şimdilerde hijyenik sorunlar yaşadığını ifade etti ve düzeltilmesi halinde tekrar ziyaret etmeyi düşündüğünü belirtti.

Beyoğlu’nda birçok tarihi yapının restorasyon çalışmasında yer alan Yüksek Mimar Dr. Sinan Genim, Çiçek Pasajı’nın tarihi özelliklerine değinerek, tarihi yapının risk altında olduğunu vurguladı. Pasajın güvenlik açısından düzenlenmesi gerektiğini belirtirken, yapıların bakım ve onarıma ihtiyaç duyduğunu söyledi.

Mimar Sinan Genim, pasajın günümüz şartlarına uygun hale getirilmesi gerektiğini vurgulayarak, mal sahiplerinin yanı sıra yerel belediyenin ve Büyükşehir Belediyesinin de yapının kontrolünü sağlaması gerektiğini ifade etti. Kültür varlıklarının devlet malı niteliğinde olduğunu belirterek, Çiçek Pasajı gibi tarihi yapıların etkili bir şekilde korunması ve restore edilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Çiçek Pasajı’nın Çöküş Tehlikesi!
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İa Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin