1. Haberler
  2. Siyaset Haberleri
  3. Çiftçi Maliyetleri Artmaya Devam Ediyor: Hasan Karal’dan Çarpıcı Açıklamalar

Çiftçi Maliyetleri Artmaya Devam Ediyor: Hasan Karal’dan Çarpıcı Açıklamalar

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

DEVA Partisi İstanbul Milletvekili Hasan Karal, Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı Ağustos 2024 Tarımsal Girdi Fiyat Endeksi verilerini değerlendirerek, Eylül 2019’dan beri tarımsal girdi maliyetlerinin aralıksız artış gösterdiğine dikkat çekti. Karal, çiftçilerin maliyetlerinin son 59 aydır arttığını belirterek, hükümetin bu artışı durdurmak için hiçbir adım atmadığını söyledi.

Karal, TÜİK verilerine göre tarımsal girdi fiyat endeksinin Ağustos 2024’te bir önceki aya göre yüzde 1,39, bir önceki yılın aynı ayına göre ise yüzde 33,25 arttığını vurguladı. Tarımsal girdi maliyetlerinde 12 aylık ortalamada yüzde 43,15 artış yaşandığını belirten Karal, çiftçilerin en büyük maliyetlerinin mazot, elektrik, gübre ve işçilik olduğunu hatırlattı.

Mazot fiyatlarının son bir yılda yüzde 100’den fazla artış gösterdiğini ve elektriğe temmuz ayında yüzde 30 zam yapıldığını dile getiren Karal, çiftçilerin maliyetler altında ezildiğini ancak üretimi sürdürmek için çabaladıklarını kaydetti. Ancak hükümetin 5 yıldır maliyet artışlarına çözüm bulmadığını ve üreticilere yeterince destek olmadığını belirterek, çiftçilerde üretim yapmalarını imkansız hale getirdiğini ifade etti.

Karal, bu yıl çiftçilerin zorlu bir dönem geçirdiğini ve maliyetleri karşılayamadıkları için ürünlerin tarlada kaldığını ve çiftçilerin büyük zarara uğradığını vurguladı.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Çiftçi Maliyetleri Artmaya Devam Ediyor: Hasan Karal’dan Çarpıcı Açıklamalar
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İa Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin