Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın 2025 yılı bütçesinin görüşüldüğü Plan ve Bütçe Komisyonu’nda önemli açıklamalarda bulundu. Başevirgen, tarımsal desteklerin Gayri Safi Milli Hasıla’nın (GSMH) yüzde 1’inden az olmaması gerektiğini hatırlatarak, “Aslında çiftçilerin bu bütçeden 615 milyar lira destek alması gerekiyor. Ancak iktidar bunu 135 milyar lira ile sınırlayarak çiftçilerin cebinden 480 milyar lira gasbediyor” dedi.
Sayın Başevirgen, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’ndaki sunumunda çiftçilerin yok sayıldığını, gıda güvenliğinin olmadığını ve Sayıştay’ın sorumluluklarını yerine getirmediğini dile getirdi. Sayıştay raporlarını eleştiren Başevirgen, “Sayıştay, bakanlıkla ilgili en ufak bir kusur veya hata saptamamış. Ancak yıllardır tarım sektöründeki çöküş, bakanlığın yanlış tarım politikalarının bir sonucudur” şeklinde konuştu.
“Çiftçilerin Alamadığı Destek Miktarı 480 Milyar Liraya Ulaşıyor”
Başevirgen, 2025 yılı ‘Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Teklifi’ne atıfta bulunarak, tarıma toplamda 706 milyar lira ayrıldığını, ancak çiftçilere yalnızca 135 milyar lira destek sağlanacağının altını çizdi. “Tarım kanununa göre, tarımsal desteklerin, gayrisafi milli hasılanın en az yüzde 1’ine denk gelmesi gerekiyor. 2025 için öngörülen Gayri Safi Yurt İçi Hasıla’nın (GSYH) 61 trilyon 540 milyar lira olduğu düşünüldüğünde, çiftçilerin alması gereken destek tam olarak 615 milyar lira olmalıdır. Ancak iktidar, bu oranı görmezden gelerek çiftçilerin alabildiği destek miktarını 135 milyar lira ile sınırlıyor” diye belirtti.
Başevirgen ayrıca, geçen yıl 40 milyon dekar tarım alanının ekilmediğini, ipotekli tarım alanının 42.3 milyon dekara ulaştığını ifade etti. “AK Parti iktidara geldiğinde Türkiye’nin nüfusu 60 milyon, çiftçi sayısı ise 2.8 milyondu. Bugün ise nüfus 85 milyon ama çiftçi sayımız 2.3 milyon. Yani 20 yılda 25 milyon insan artarken 500 bin çiftçi kaybolmuş durumda” diye ekledi.
“Çiftçiye Hakkı Verilseydi Bugün Hiçbir Çiftçinin Borcu Olmayacaktı”
Başevirgen, çiftçilerin bankalara olan toplam borçlarının 768 milyar liraya ulaştığını belirterek, “AK Parti iktidara geldiğinde çiftçilerin borcu 2.4 milyar liraydı, şimdi bu miktar tam 300 kat artmış durumda. Tarım kanunu çıktığı günden bugüne kadar çiftçiye verilmesi gereken para toplamda 853 milyar lira. Bu paralar verilseydi, bugün hiç kimsenin borcu olmayacaktı” dedi. Ayrıca, yeni bir yönetmelikle 2 yıl boyunca işlenmemiş tarım arazilerine el konulup başkalarına kiralanacağını ifade etti.
“İki Senedir Neden Üzüm Fiyatları Açıklanmıyor?”
Başkan, iktidarın ithalat konusunda fevkalade bir bağımlılık içerisine girdiğini belirtirken, “Dünya genelinde gıda fiyatları düşerken, Türkiye’de tam tersine artmaya devam ediyor” dedi. 2006 yılından bu yana tarımsal ithalata ödenen yaklaşık 91 milyar dolara dikkat çekerek, “Çiftçilerimize vermediğimiz parayı bir başka ülkelerin çiftçilerine veriyoruz”