Bazı sosyal medya platformlarında yayımlanan ve “2025 yılı Merkezi Yönetim Bütçesinde çiftçiye 213 milyon TL ayrıldı” şeklindeki iddialar, resmi açıklamalarla doğru olmadığı belirtilmiştir. Bu açıklama, İletişim Başkanlığı tarafından yapılmıştır.
ANKARA (İGFA) – 2025 yılına dair Merkezi Yönetim Bütçesi ile ilgili iddialara karşılıklı olarak yapılan açıklamada, özellikle sosyal medya üzerinden yayılan bilgi kirliliği üzerinde durulmuştur. Dezenformasyonla Mücadele Merkezi, çiftçilere ayrıldığı iddia edilen söz konusu 213 milyon TL’nin asılsız olduğunu vurgulamıştır.
Açıklamada yer alan bilgilere göre, bahsi geçen 213 milyon 477 bin lira tutarındaki miktar, aslında 8 Kasım 2024 tarihinde çiftçilere yapılacak olan haftalık tarımsal destekleme ödemesidir. Dolayısıyla bu rakam, 2025 yılı Merkezi Yönetim Bütçesine ayrılan bir pay değil, önceden belirlenen bir destekleme ödemesidir. 2025 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi çerçevesinde, Tarım ve Orman Bakanlığı bütçesi dahilinde çiftçi destek programlarına toplamda 135 milyar TL kaynak tahsis edildiği ifade edilmektedir.
Öte yandan, 2025 yılı itibarıyla tarıma yapılan yatırımların toplam tutarı, bütçe kapsamında 706 milyar TL olarak belirlenmiştir. Bu pouren çerçevesinde, tarım sektörü yatırımları için 166 milyar lira, tarım sektörüne sağlanacak vergi muafiyeti için 200 milyar lira ve tarımsal kredi sübvansiyonu, müdahale alımları, tarımsal kamu iktisadi teşebbüsleri (KİT) ile ihracat destekleri için ise 205 milyar lira ayrıldığı bildirilmektedir. Kamuoyunu manipüle edecek asılsız iddialara itibar edilmemesi gerektiği konusunda da uyarıda bulunulmuştur.
Sonuç olarak, sosyal medyada yayımlanan ve çiftçilerin destek alacağı tutar olarak belirtilen 213 milyon TL’nin yanıltıcı bir bilgi olduğu ve bununla birlikte tarım sektörüne yönelik ayrılan kaynağın çok daha yüksek olduğu kamuoyuna duyurulmuştur. Bu bağlamda, tarım politikalarının şeffaf bir şekilde yürütüldüğü ve çiftçilere verilen desteklerin artırıldığı ifade edilmektedir. Gelecek yıllarda tarımsal destekler konusunda daha fazla hesap verilebilirlik ve şeffaflık sağlanması beklenmektedir.