Çin, ithal elektrikli araçlara ek gümrük tarifeleri getiren Avrupa Birliği (AB) hakkında Dünya Ticaret Örgütü’ne (DTÖ) şikayette bulundu. Çin Ticaret Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, AB’nin geçen yıl başlattığı sübvansiyon soruşturmasının ardından sektörün devlet tarafından desteklendiği gerekçesiyle Çinli üreticilere getirilen ilave gümrük tariflerine karşı itirazda bulunuldu. Pekin yönetimi, Çinli şirketlerin haklarını korumak amacıyla her türlü önlemi alacaklarını belirtti ve anlaşmazlıkların çözümü için DTÖ’ye başvurdu.
AB Komisyonu ise Çin’de üretilen elektrikli otomobillere yönelik sübvansiyon soruşturmasını tamamlayarak, 5 yıllık bir süre için ilave gümrük vergileri getirdiğini duyurdu. Yarından itibaren yürürlüğe girecek olan düzenleme kapsamında, farklı oranlarda ek vergiler uygulanacak. Tesla’nın Çin’de üretilen modellerine yüzde 7,8, diğer Çinli şirketler BYD ve Geely’e ise sırasıyla yüzde 17 ve yüzde 18,8 ek vergi konulacak. Çalışmaya işbirliği yapmayan şirketlere ise yüzde 35,3 oranında ek vergi getirilecek.
Bu gelişmelerin ardından Çin ve AB arasında bir ticaret savaşının başlangıcı olabileceği endişesi yükseliyor. Çin Ticaret Bakanlığı, AB ülkelerinin tarife artışlarına onay vermesinin ardından ithal konyaklara geçici gümrük vergileri getireceğini açıklamıştı. Ayrıca, Çin’in Avrupa’dan ithal otomobillere yönelik ek gümrük tarifeleri uygulama olasılığı üzerinde duruluyor. Bunun yanı sıra, Çin’in Avrupa’dan ithal domuz eti ve süt ürünlerine yönelik soruşturmaları devam ediyor.
Çin’in, AB ülkelerinden ithal edilen büyük motor hacmine sahip benzinli araçlara karşı da ek gümrük tarifeleri uygulamayı planladığı belirtiliyor. Bu durumun, AB ülkelerinde geniş motorlu taşıtların üretimiyle uğraşan şirketleri olumsuz yönde etkilemesi bekleniyor. Tüm bu gelişmeler, Çin ve AB arasında ticaret ilişkilerinde belirsizlik yaratarak ticari sürtüşmelerin artmasına neden olabilir.