Çin Ticaret Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, Çin Hayvansal Tarım Birliği tarafından yapılan yerli endüstri adına damping soruşturması başvurusu kabul edildi. Başvurunun soruşturma standartlarını karşıladığı vurgulanarak, AB ülkelerinden ithal edilen domuz eti ve yan ürünleri için damping soruşturması başlatılacağı belirtildi. Soruşturma, 1 Ocak ile 31 Aralık 2023 tarihleri arasında ithal edilen ürünlerin inceleneceği ve 2020-2023 döneminde yerli endüstride meydana gelen zararın belirleneceği ifade edildi. Soruşturmanın 17 Haziran 2025 tarihine kadar tamamlanması planlanırken, özel durumlarda 6 aylık bir sürenin eklenebileceği öngörüldü.
Çin’in damping soruşturması, AB’nin Çin’den ithal edilen elektrikli araçlara yönelik sübvansiyon soruşturmasının ardından başlatılması dikkat çekti. AB Komisyonu, Ekim 2023’te Çin’den ithal edilen elektrikli araçlara yönelik sübvansiyon soruşturması başlatmış ve karar olarak geçici olarak elektrikli araçlara ek yüzde 21 gümrük vergisi getirilmesine karar vermişti. Çinli üreticiler arasından incelenen BYD’e yüzde 17,4, Geely’e yüzde 20 ve işbirliği yapmayan SAIC Motor’a ise yüzde 38,1 ek gümrük vergisi uygulanacağı açıklanmıştı. Elektrikli araçlar için standart tarife normalde yüzde 10 iken, geçici ek vergilerle yüzde 31’e kadar çıkabileceği belirtilirken, Komisyonun yeni vergileri üye ülkelere kabul ettirip kalıcı hale getirmesi için 4 aylık bir süresi olduğu aktarıldı.
Çin’in damping soruşturmasının başlatılması, AB ile Çin arasındaki ticari gerilimi artırabilecek potansiyele sahip. AB’nin Çin’den ithal edilen elektrikli araçlara getirdiği ek gümrük vergilerinin ardından Çin’in karşı hamle yapması göz önünde bulundurulduğunda, bu soruşturmanın ticari ilişkileri daha da gergin hale getirebileceği düşünülmektedir. Soruşturmanın sonuçları ve alınacak kararlar, AB ve Çin arasındaki ticaret dengesini etkileyebilecek ve sektörler arası rekabeti önemli ölçüde etkileyebilecek niteliktedir. Sonuç olarak, Çin’in damping soruşturması AB ile olan ticari ilişkileri olumsuz etkileyebilir ve sektörler arasında yeni bir rekabet dinamiği yaratabilir.