1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Çin Merkez Bankası Ekonomiyi Canlandırmak İçin Adım Attı: İşte Alınan Yeni Tedbirler!

Çin Merkez Bankası Ekonomiyi Canlandırmak İçin Adım Attı: İşte Alınan Yeni Tedbirler!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Çin Merkez Bankası (PBoC), ekonomideki zayıflık ve gayrimenkul sektöründeki düşüş nedeniyle alınması gereken tedbirleri açıkladı. Başkan Pan Gongşıng, ters repo faizinde indirim yapılacağını, zorunlu karşılık oranlarının azaltılacağını ve mortgage faizlerinin düşürüleceğini duyurdu. Ters repo faizinde yüzde 1,7’den yüzde 1,5’e çekim yapıldı. Ayrıca, 1 yıl vadeli borçlanma faizi ve kredi faiz oranları da düşürülecek.

PBoC’nin piyasaya nakit aktarım aracı olan ters repo işlemlerinde, merkez bankası menkul varlıkları satın alarak piyasaya nakit aktarıyor. Ayrıca, bankaların orta vadeli kredi almasını sağlayan MLF ve kredi faizlerini belirleyen LPR gibi göstergeler de dikkate alınıyor.

Zorunlu karşılık oranlarında da indirim yapılacağı açıklandı. Bu adım piyasaya daha fazla nakit sağlanmasını hedefliyor. Pan, 1 trilyon yuan likiditenin serbest bırakılmasını beklediklerini belirtti. Zorunlu karşılık oranlarının yıl içinde 25 ila 50 baz puan daha indirilebileceği de vurgulandı.

Gayrimenkul piyasasını canlandırmak amacıyla mortgage faizlerinde de indirime gidildi. Konut kredilerinde faiz oranlarının düşürülmesi bekleniyor. Ayrıca, asgari teminat bedellerinde de değişiklik yapıldı. Çin hükümeti, konut stokunun azaltılması için yerel yönetimlere destek sağlayacak.

Pan’ın açıklamalarının ardından Hong Kong ve Şanghay borsaları değer kazancı yaşadı. PBoC’nin aldığı tedbirlerin ekonomiyi canlandırıcı etkilerinin olması bekleniyor. Tüm bu adımların, iç talebi artırarak ekonomiyi canlandırmaya yönelik olduğu vurgulandı.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Çin Merkez Bankası Ekonomiyi Canlandırmak İçin Adım Attı: İşte Alınan Yeni Tedbirler!
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İa Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin