Diyarbakır’ın Merkez Bağlar ilçesine bağlı Tavşantepe Mahallesi’nde, 21 Ağustos’ta kaybolan Narin Güran’ın cansız bedenine 8 Eylül’de Eğertutmaz Deresi’nde ulaşıldı. Bu trajik olayın ardından, Narin’in amcası Salim Güran, annesi Yüksel Güran, ağabeyi Enes Güran ve komşuları Nevzat Bahtiyar, “iştirak halinde çocuğa karşı kasten öldürme” suçlamasıyla ağırlaştırılmış müebbet hapis istemiyle yargılanmaya başlandı.
Narin Güran’ın cesedinin bulunduğu 8 Eylül’den bir gün önce, Tavşantepe Mahallesi’nde amcası Erhan Güran’ın evinin bahçesinde bazı aile bireyleriyle yapılan toplantıya dair kayıtlı görüntüler Diyarbakır Barosu’na ulaştı. Bu görüntüler, saat 19:38 ile 19:41 arasında güvenlik kameraları tarafından kaydedildi ve Diyarbakır 8. Ağır Ceza Mahkemesi’ne sunuldu. Mahkeme, Türkçe ve Kürtçe konuşmaların yer aldığı bu görüntülerin uzman bilirkişiler tarafından deşifre edilmesi için Diyarbakır Bölge Kriminal Polis Laboratuvarı Müdürlüğü’ne gönderilmesine karar verdi.
Eğertutmaz Deresi’nde 19 gün süren arama çalışmaları sonrasında Narin Güran’ın cesedi, çuvalda, üzerine 30, 25 ve 20 kilo ağırlığında taşlarla kapatılmış, çalılıklarla gizlenmiş halde bulundu. İlk duruşma 7 Kasım’da Diyarbakır 8. Ağır Ceza Mahkemesi’nde gerçekleştirildi. İddianamede, Narin Güran’a ait DNA ve kıl örneklerinin, amca Salim Güran’ın aracında bulunduğu belirtildi. Ayrıca, olay anında aynı evde bulunma tespit edilen Nevzat Bahtiyar’ın, cesedi dere yatağına taşıdığı itirafı da dikkate alındı.
Mahkeme heyeti, çeşitli talepleri değerlendirerek sanıkların tutukluluk halinin devamına karar verdi ve duruşmayı 26 Aralık’a erteledi. Ayrıca, ‘Şahingöz’ isimli kameranın olay günü kayıtları ile ilgili jandarmadan bilgi talep edildi. Ancak jandarma tarafından hazırlanan tutanakta, kameranın kayıt özelliği olmadığı, sadece anlık görüntü izlemeye imkan tanıdığı bilgisi yer aldı.
Öne çıkan bilirkişi raporunda, Salim Güran’ın kullandığı telefonun, 21 Ağustos’ta saat 22.47 sıralarında Narin Güran’ın cesedinin bulunduğu yerin yakınında olduğunu ve 22.55’te ayrıldığını gösterdiği ifade edildi. Güvenlik kamera kayıtlarında, Salim Güran’ın o tarihte hareket halinde olduğunun net bir şekilde tespit edildiği kaydedildi. Olay günü, Salim’ın bir araçla saat 22.35 sıralarında cesedin bulunduğu yere doğru hareket ettiği, 22.48’de durduğu ve 22.55’te geri döndüğü bilgisi, bilirkişi raporu ve HTS analiz raporları ile doğrulandı.
Narin Güran’ın cesedinin bulunduğu yer hakkında yapılan tartışmalarda, Enes Güran’ın avukatlarından Mustafa Demir, cesedin bırakıldığı bölgede mısır tarlası olmadığını, pamuk tarlası bulunduğunu belirtti. Bu durum, savunma açısından önemli bir detay olarak kaydedildi. Yaşanan olay, bölge halkı ve gencin ailesi üzerinde derin bir üzüntü bıraktı ve adaletin yerini bulması için yapılan yargı süreci dikkatle izleniyor.