Çin Ulusal İstatistik Bürosu (UİB), ülkede Ağustos 2024 verilerini açıkladı. TÜFE geçen yıla göre yüzde 0,6 artarken ÜFE yüzde 1,8 azaldı. Tüketici fiyatlarındaki durgunluk ve üretici fiyatlarındaki düşüşle deflasyon eğilimi devam etti.
TÜFE, Şubat 2023’ten bu yana yüzde 1’in altında seyrediyor. Bu yıl ocak ayında yıllık bazda en hızlı düşüşü yaşayarak Eylül 2009’dan bu yana en düşük seviyeye geriledi. Mart ayında artan harcamaların etkisiyle yükselse de, ağustosta yüzde 0,5 artışla 17 aydır sıfıra yakın seviyede seyretti.
ÜFE ise Ekim 2022’den bu yana düşüş eğilimini sürdürdü. İmalat ürünlerinin fabrika çıkış fiyatlarından hesaplanan endeks Ağustos’ta yüzde 1,4 geriledi. İç talepteki zayıflık, yerel yönetimlerin borç riskleri ve gayrimenkul sektöründeki durgunluk Çin ekonomisini olumsuz etkiliyor.
Dünya genelinde yüksek enflasyon görülürken, Çin’de enflasyonun düşmesi dikkat çekiyor. Kovid-19 salgını sonrası gelişmiş ekonomilerde enflasyon yüksek seyrederken, Çin’de düşüş eğilimi devam ediyor.Üretici fiyatlarında 2023 boyunca kaydedilen gerileme 2024’te devam etti. Yılın ilk aylarında yüzde 2,5 ile yüzde 0,8 arasında değişen düşüş yaşandı.
Analistler, TÜFE’deki durgunluğun devam etmesinin deflasyon endişelerini artırdığına dikkat çekiyor. Çin’de enflasyonun düşük seyretmesi küresel ekonomideki dengeleri de etkileyebilir.
Çin ekonomisindeki durgunluk ve fiyat artışlarındaki olumsuz trendler, ekonomistlerin ve yatırımcıların dikkatini çekmeye devam ediyor. Enflasyonun düşmesi, iç talepteki zayıflık ve global ekonomik koşullardaki belirsizlikler Çin’in büyümesini olumsuz etkiliyor. Ekonomik göstergelerin yakından takip edilmesi ve analiz edilmesi, çeşitli sektörlerde faaliyet gösteren işletmeler için önemli bir strateji haline gelmiştir.