1. Haberler
  2. Otomobil
  3. Çin’den İthal Arabalara Vergi Şoku: Türkiye’de Üretim Hareketliliği Başladı!

Çin’den İthal Arabalara Vergi Şoku: Türkiye’de Üretim Hareketliliği Başladı!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

7 Temmuz 2024’ten itibaren Çin’den ithal edilen araçlara uygulanan vergi yüzde 40’a çıkarılacak. Bu kararın ardından, Türkiye’de faaliyet gösteren Çinli markalar yerli üretim açıklamalarında bulunmaya başladı.

Yeni karar, 7 Temmuz 2024 itibarıyla yürürlüğe girecek ve Çin’den ithal edilen araçlara yüzde 40 ek vergi getirecek. Bu ek gümrük vergisi, 7.000 dolar/adet seçeneğinden yüksek olanı seçilerek uygulanacak. Ayrıca, tüm yakıt türlerindeki araçlar için geçerli olacak olan yüzde 40’lık vergi, önceden sadece elektrikli otomobillere uygulanmaktaydı.

Bu vergi artışının ardından, Çinli markalar Türkiye’de üretim yapma konusunda çalışmalara hız verdi. Özellikle en çok satış yapan Çinli marka olan Chery, ilk AB fabrikasını İspanya’da kuracakken, Türkiye’yi de gözden çıkarmadıklarının sinyalini verdi.

Chery Türkiye Başkanı Si Fenghuo, yeni vergi düzenlemesine saygı duyduklarını ve Türkiye’de üretim için çalışmaya başladıklarını belirtti. Ayrıca, MG markasının Türkiye temsilcisi Doğan Trend Otomotiv CEO’su Kağan Dağtekin de Türkiye’de bir tesis kurma konusunda çalışmalar yaptıklarını açıkladı.

Çinli otomobil üreticisi BYD de Türkiye’yi seçenekleri arasına ekledi ve Türkiye’de satış yapan Çinli marka sayısı 10’u aştı. Bu markaların 2024’ün ilk 5 ayında 40 bin araç satışı gerçekleştirdiği ve pazar paylarını yaklaşık yüzde 10’a yükselttiği biliniyor. En fazla satışı yapan marka ise Chery oldu.

7 Temmuz’dan sonra Çinli markaların fiyatları artacağı için stoktaki araçların hızla satılması bekleniyor. Bu süreçte büyük kampanyalar düzenlenerek rekor satışlar gerçekleştirilebilir. Bu durum, Türkiye otomotiv sektöründe önemli değişikliklere yol açabilir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Çin’den İthal Arabalara Vergi Şoku: Türkiye’de Üretim Hareketliliği Başladı!
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İa Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin