Çin, Ay’ın karanlık yüzünden örnekler toplamak üzere 3 Mayıs’ta uzaya gönderdiği “Chang’e-6” keşif aracının başarılı bir şekilde yörüngeye girdiğini duyurdu. NASA’nın önümüzdeki yıllarda Ay’a ve Mars’a astronot gönderme planları yaparken, Çin ise Ay’ın uzak tarafındaki kayaları ve toprağı almak için görev başlattı. Chang’e-6 misyonu, Ay’ın Güney Kutbu’na inerek örnekleri toplayacak ve Dünya’ya geri getirecek. Araç, Ay yörüngesine başarılı bir şekilde girdi ve ilerleyen süreçte iniş ve örnek toplama işlemlerini gerçekleştirecek.
Çin Ulusal Uzay İdaresi’nin açıklamasına göre, Chang’e-6 keşif aracı, Ay’a yaklaşırken yaptığı fren manevrası sayesinde başarılı bir şekilde yörüngeye girdi. Araç, Ay’ın kütle çekimine girdi ve etrafında dönmeye başladı. Daha sonra, aktarım uydusu “Çüeçiao-2″nin yardımıyla irtifa ve eğim ayarlamalarını gerçekleştirecek. Ardından iniş ve yükseltme aracı ile Ay’ın Güney Kutbu-Aitken Çanağı içinde yer alan bir krater olan Apollo Çanağı’na yumuşak bir şekilde iniş yapacak.
Chang’e-6 aracı Ay’a indikten sonra, toprak ve kaya örneklerini toplamak için tasarlanmış bir robotik kol ile 48 saat içinde örnek toplamaya başlayacak. Toplanan örnekler konteynerde mühürlendikten sonra yükseltme aracıyla yörüngedeki uyduya ve dönüş mekiğine taşınacak. Dönüş mekiği, örnekleri Dünya’ya geri getirmek için hareketlenecek. Bu misyonla birlikte, Çin Ay’ın “uzak” tarafından örnek alan ilk ülke olma hedefini taşıyor.
Çin’in daha önceki Ay görevleri olan “Chang’e-4” ve “Chang’e-5” misyonları da büyük başarılar elde etmişti. “Chang’e-4”, Ay’ın uzak tarafına ilk insansız inişi gerçekleştirirken, “Chang’e-5” insanların 44 yıl sonra ilk kez Ay’dan örnekler getirmesini sağladı. Chang’e-6 misyonu ise Ay’ın Güney Kutbu’ndan örnekler alarak bu başarılara bir yenisini eklemeyi hedefliyor. NASA’nın Artemis projesiyle Ay ve Mars’a astronot gönderme hedefleriyle yarışın içinde yer alan Çin, uzay keşifleri konusundaki iddiasını bir kez daha göstermiş olacak.