Dünyanın en büyük çip şirketleri arasında yer alan firmalar, ABD’nin Çin’e yarı iletken teknolojileri ihracatını kısıtlama planları ve eski ABD Başkanı Donald Trump’ın Tayvan ile ilgili sert açıklamaları sonrasında bir günde yaklaşık yarım trilyon dolarlık değer kaybı yaşadılar. Akıllı telefonlardan bilgisayarlara, savunma teknolojilerinden beyaz eşyalara kadar birçok alanda kullanılan çipleri üreten şirketler, ABD-Çin arasındaki gerilimden negatif etkilendi.
ABD Başkanı Joe Biden yönetiminin müttefiklerine, şirketlerin Çin’e gelişmiş yarı iletken teknolojilerine erişim sağlamaya devam etmeleri durumunda ağır ticaret kısıtlamaları uygulama planı, ABD ve Çin arasındaki gerilimi tırmandıran bir adım olarak karşılandı. ABD hükümetinin Tokyo Electron ve ASML Holding NV gibi şirketlerin Çin’e yarı iletken teknolojileri sağlamaları halinde, en ağır ticari kısıtlamaları uygulama düşüncesi, çip piyasalarını derinden sarsarak şirketlerin hisselerinde ciddi düşüşlere neden oldu.
Aynı gün eski ABD Başkanı Donald Trump’ın Tayvan’a yönelik sert açıklamaları da çip şirketlerinin değer kayıplarını hızlandırdı. Trump, Tayvan’ın ABD’deki yarı iletken endüstrisinin büyük bir kısmını ele geçirdiğini iddia ederek, ülkenin ABD’ye katkı sağlamadığını savundu ve savunma için ödeme yapması gerektiğini belirtti.
Bu gelişmelerin ardından çip sektöründe faaliyet gösteren şirketlerin hisselerinde 500 milyar dolarlık bir kayıp yaşandı. Hollandalı çip üretim teknolojileri şirketi ASML’nin ABD’de listelenen hisseleri %11,1 değer kaybı yaşadı. ABD merkezli yapay zeka teknolojileri odaklı çip üreticisi Nvidia’nın hisseleri de %6,5 düşüş gösterdi ve şirket piyasa değerinden yaklaşık 200 milyar dolar kaybetti. TSMC, AMD, Qualcomm, Micron, Broadcom ve ARM Holding gibi önemli şirketlerin hisselerinde de belirgin düşüşler yaşandı.
Bu olaylar, çip endüstrisindeki şirketlerin ABD-Çin geriliminden doğrudan etkilendiğini ve siyasi açıklamaların sektördeki önemli dalgalanmalara yol açtığını göstermektedir.