Copernicus İklim Değişikliği Servisi’nin verilerine göre, geçtiğimiz ay dünya genelinde ortalama sıcaklık, 2016 yılında yaşanan rekoru geride bırakarak en sıcak mart ayı olarak tarihe geçti. Özellikle Haziran 2023’ten bu yana son 10 ayda, her ayın tarihinde yaşanan en yüksek sıcaklık kaydedilirken, geçtiğimiz mart ayı, sanayi öncesi döneme göre 1,68 derece daha sıcak olarak dikkat çekti. Ayrıca son 12 ayın küresel ortalama sıcaklığı, 1991-2020 ortalamasının 0,70 derece üzerine çıkarak endişe verici bir seviyeye ulaştı. Avrupa genelinde ise 2023-2024 mart ayı, 1991-2020 yılları arasındaki ortalamanın 2,12 derece üzerinde seyretti ve Almanya ile Hollanda gibi ülkeler rekor sıcaklıklar yaşadılar. Bunun yanı sıra Kuzey Amerika, Grönland, Rusya’nın doğusu, Avustralya’nın güneyi, Afrika ve Antarktika’nın birçok bölgelerinde de sıcaklık ortalamalarının üzerinde seyreden bir dönem yaşandı.
AA muhabirine konuşan uzmanlar, ilkbahar mevsiminin başlamasıyla birlikte sıcaklık rekorlarının da artabileceği uyarısında bulundu. Geçtiğimiz kış mevsiminin sıcak geçmesinin ardından, ilkbaharın başındaki sıcaklık artışlarının endişe verici bir boyuta ulaştığını belirttiler. Ayrıca, 2024 yılında bugüne kadar 69 gün boyunca sıcaklık rekorları kırıldı ve bu durumun devam edeceği öngörülüyor. Uzmanlar, gelecek 3 ay boyunca yeni sıcaklık rekorları beklentisi taşırken, ilerleyen dönemlerde 2016 ve 2020 yıllarına benzer sıcaklık değerlerinin görülebileceğini öne sürdüler.
Sıcaklık artışında El Nino’nun etkisi olduğunu belirten uzmanlar, El Nino’nun yakın zamanda sona erebileceğini ve sıcaklık düzeylerinin normale dönebileceğini vurguladılar. Ayrıca Körfez bölgesinde yaşanan aşırı yağış olayları da dikkat çekti. Birleşik Arap Emirlikleri’nde son 75 yılın en yüksek yağış miktarına ulaşılmasına rağmen, bu durumun aşırı bir olay olarak görülmemesi gerektiğini belirten uzmanlar, altyapı hazırlıklarının bu tür olaylara karşı önemli olduğunu vurguladılar. Dubai’de yaşanan yağış miktarının Türkiye’deki yağışlarla kıyaslanamayacak kadar düşük olduğunu ancak altyapı eksikliklerinin ciddi sorunlara yol açabileceğini ifade ettiler. Aynı atmosferik koşulların Pakistan ve Afganistan’da yüzlerce kişinin ölümüne sebep olduğunu hatırlatan uzmanlar, bölgede yaşanan olayların dikkatle takip edilmesi gerektiğini belirttiler.